| | | |

Двойната игра на Радев! Документ на Пентагона разкри: Давали сме си МиГ-овете на Украйна.

Документ на Пентагона, изтекъл в социалните мрежи, разкрива, че на 23 февруари България е изявила готовност да дари на Украйна своите изтребители МиГ-29.

Документът разкрива и какво САЩ смятат за намерението на някои европейски държави да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли от повече от година, пише CNN.

“Това е “предизвикателство”, защото би оставило България без изтребители, които да изпълняват мисиите ѝ по охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16, “което ще стане поне след година”, пише още в доклада.

“Българската позиция е ясна и еднозначна – ние няма да изпращаме оръжия и боеприпаси за Украйна”, заяви в края на март президентът Румен Радев.

“Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите танкове и противоракетни установки” категоричен беше държавният глава в друго свое изказване през март.

“България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ.

Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ” заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в Брюксел.

Секретните документи на американското разузнаване се появиха в социалните мрежи миналата седмица.

Първоначално бяха публикувани материали за плановете на Украйна за контраатака.

По-късно бяха разкрити и документи за Китай и Близкия изток.

Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване.

Ройтерс цитира американски официални лица, според които САЩ не изключват, че документите, изтекли в интернет, може да са били подправени.

Източниците на CNN обаче потвърждават, че те са автентични.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts