| | | |

Политоложка разкри защо Румен Радев смени тактиката

Не изключвам варианта за невъзможност за формиране на правителство и отиване на нови предсрочни избори. Евроатлантическа коалиция е невъзможна след отказа на “Продължаваме промяната-Демократична България”.

Това каза пред БНР политологът Теодора Йовчева.

снимка Архив

Тя изказа мнение, че президентът бърза със свикването на Народното събрание, защото има нужда от приемане на бюджет на държавата, а и е видял в предходния парламент, че тактиката на удължаване на времето при връчването на мандатите не е проработила за създаване на редовно правителство:

“Сега Румен Радев се стреми да промени тактиката, за да види дали резултатите няма да са различни”.

По-голяма вероятност има да се реализира хипотезата ГЕРБ да създаде техническо правителство, смята тя, но подчерта, че все още не ни е ясна позицията на БСП и “Има такъв народ” относно подкрепа за подобен кабинет.

Не се знае дали ще има време за балансиране и очертаване на партия-балансьор в 49-ото Народно Събрание, подчерта политическият анализатор.

По думите на Теодора Йовчева напрежение между ПП и ДБ има още от самото създаване на партията “Продължаваме промяната”, с което спря растежът на “Демократична България”:

“Отношенията между двете формации имат история на напрежение, но рационалната калкулация, свързана с идващите местни избори, играе сериозна роля в стратегическото позициониране и в запазването на коалиционния формат”.

Според Йовчева мотивът да не се коалират с ГЕРБ се крие в произхода на ПП-ДБ и на опасенията им да не се обезличат.

“Възраждане” е във възходящ тренд, а коалицията ПП-ДБ е възможно да отбележи спад на следващи предсрочни избори, подчерта тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts