| | | |

Бивш министър на отбраната каза защо не трябва да предоставяме изтребителите си на Украйна

Един от документите на Пентагона, изтекли в социалните мрежи, разкрива, че на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29 на Украйна.

Не мога да коментирам достоверността на тази информация.

снимка Архив

Нямам отговор и на въпроса дали това не е някаква интерпретация на досегашната позиция на България, която от доста време заявява, че не може да дари или предостави тежко въоръжение с оглед на съществуващите дефицити.

Предоставяйки средства и способности, се лишаваме от възможността да извършваме Air Policing.

Това заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов в ефира на “Денят ON AIR”.

По думите му, ако съдим по досегашните изказвания на премиера, президента и министъра на отбраната “очевидно те не са сред хората – инициатори на подобно дарение”.

“Ако България е направила подобно предложение, не виждам защо САЩ биха възразили. Изглежда нелепо.

Дори да се приеме, че бихме предоставили бойните си самолети, остава неясно защо не са посочени останалите опции – Air Policing-ът да бъде поет от трета страна”, отбеляза той.

Гостът припомни, че в началото на месец март Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка на стойност 26 млн. лв. за доставката на шест ремонтирани двигателя.

Наскоро е обявена и втора такава за ремонт на двигатели на стойност 19 млн. лв.

“Това са стъпки, които МО трябва да предприеме, иначе може да бъде обвинено в бездействие. Очакваме един двигател от Полша и се чака оценка на доставката на още един такъв, за който имаше забележки. Т

ова обаче не решава проблема. Имаме две оферти за заместващи платформи, които се оценяват като твърде скъпи за възможностите на българския бюджет”, смята бившият министър.

Пред Bulgaria ON AIR Ангелов коментира и възможността новото Народно събрание да гласува “за” изпращането на последваща помощ за Украйна.

“В новото Народно събрание има мнозинство от около 180 души, които биха подкрепили подобна идея.

Очаквам, че това ще е едно от първите предложения, които ще разгледа парламентът”, обобщи той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts