| | | |

Бойко извънредно: Около 10 юни държавата няма да може да плаща! Правителство на всяка цена! НА ЖИВО

България не може да остава повече без правителство

В момента събитията са толкова опасни в света, като се започне с ученията в Тайван и се стигне до войната в Украйна. България не може да остане без правителство.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Макар че ние повишихме резултата си, нищо солидно не може да се излъчи.

Коалицията може да си говори за повишаване на пенсии, доходи….но има несигурни финанси, които биха могли да станат още по-несигурни, ако няма редовно правителство.

Ако няма редовно правителство, не може да има и бюджет. От това, което чета, на НС ще му бъдат предложени данъчни закони, с които да се намали дефицитът.

В предизборната кампания ясно казахме, че подобно нещо не можем да подкрепим. И години наред това сме го спазвали”, припомни той.

“Ще ни бъде внесен бюджет, на 6,9-7% дефицит, защото без приемането на тези данъчни закони, които да съберат няколко милиарда в бюджета, няма как дефицитът да стане 3%.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че няма да гласуват повишаване на данъците. “Станишев прие плоския данък и ние 12 години го следваме”, посочи той.

“Първо ще ни внесат данъчни закони, с които да се вдига данъчната ставка. После ще ни бъде внесен бюджет с 6% дефицит, защото няма да минат данъчните закони”, описа картината, която ни очаква Бойко Борисов.

Според него е “жив популизъм” даването на добавки към пенсиите. Пенсионната система се изкриви – този, който не е работил с няколко добавки получава толкова, колкото този, който цял живот се е трудил, изтъкна Борисов.

Изкривена е цялата система за управление на държавата. Дори не искаме да си говорим за това, защото всеки се готви след няколко месеца пак да ходи на избори.

Не го казвам, за да плаша, а за да разберат политическите лидери колко е важно да има редовно правителство.

Около 10 юни държавата няма да може да плаща. За да не се стигне до подобен сценарий, трябва да проявим разум, съгласие, търпимост.

Колкото и да ни атакуват нашите приятели, единственото стабилно, дългосрочно правителство е между двете големи коалиции.

По същество ние имаме еднакви виждания на 99% от програмите си. Войната между нашите партии беше много ожесточена“, отчете той.

„Като се има предвид, че „Възраждане“ покачват резултата и казват, че могат да търпят, докато не станат първи.

ИТН казват, че в парламента ще играят ролята на държавен и партиен контрол, те ще контролират. ДПС са готови да управляват. И оставаме ние и колегите от ПП. Най-лесно е да искаш да контролираш, а някой друг да работи.

Очаквам в следващите дни повече разум и мъдрост от политическите партии. В противен случай ще отидем на избори без бюджет.

Без нас правителство не може да има. Готови сме, диалогични сме, поставяме България над всичко. Единственото, което искаме, е да се отнасят към нас с уважение.

Бихме ги заедно, победихме ги поотделно, и с машини, и с хартии, и със смесено гласуване. Имаме правото да искаме диалогично България да се управлява добре“, подчерта той.

Борисов каза още, че Росен Желязков ще бъде предложен за председател на парламента, Росица Кирова – за зам.-председател. Десислава Атанасова е шеф на парламентарната група. “Ще си ми началник, откога мечтаеш да си ми началник”, обърна се към нея Борисов.

Борисов обърна внимание, че “президентските хора” вече говорят, че моделът е изчерпан. Подчерта, че не е подходящо свикването на Народното събрание през Страстната седмица.

„Времето е неподходящо за първо заседание. На Разпети петък каквото и да има, ние няма да отидем в парламента“, заяви Борисов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts