| | | |

Нинова с остри думи: И при това правителство на Радев се краде безогледно

И при това правителство се краде безогледно, а прокуратурата бездейства.

Г-н президент, направихте голяма грешка, като не внесохте бюджет в края на предишното Народно събрание.

Държавата е разграден двор, стотици мигранти шестват из страната.

С думите “Така не може да продължава повече!” се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова към депутатите в току-що стартиралото 49-о Народно събрание.

Намираме се в тежка политическа и институционална криза, инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е в тази зала. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях, заяви Нинова.

„И сега, както в годините на прехода, паралелната държава съществува. И при това правителство се краде безогледно.

Един от проблемите на института служебно правителство, като институт в конституцията е, че е безконтролно. Няма парламент, няма парламентарен контрол, но има прокуратура, но я има на книга”, смята тя.

Лидерката на БСП отправи упрек към президента Румен Радев.

Господин президент, направихте голяма грешка като отказахте миналата година да внесете бюджет за 2023 г. Тогава не ни чухте, сега ще Ви се наложи да чуете г-н Борисов, който казва: без редовно правителство няма бюджет.

Кой ще страда от това? Народът”, заяви лидерът на БСП.

Всеки едни от нас се е срещнал в кампанията с много хора, но всички са обединени в едно искане към нас: да има сигурност, стабилност и да живеят по-добре. Ние се намираме в тежка институционална и икономическа криза.

Решението е тук в тази зала, ние трябва да го намерим. БСП ще положи усилия това да се случи.

Нинова уточни, че първа важна стъпка е приемането на бюджет, но БСП няма да приеме несоциален бюджет.

“Служебният кабинет не внесе бюджет и сега трябва да поправи тази грешка. Минималната заплата трябва да е 50% от средната от 1 юли тази година, а не от 2023г, да се преизчислят пенсиите, подкрепа за малкия и средния бизнес, както и семействата.

Втората стъпка е мерките за ПВУ- ние закъсняваме. В миналия парламент се предлагаха лобистки решения. Ние ще следим стриктно да се приемат само такива, които не защитават частни интереси.

Третата е съдебна реформа. Преборването на корупцията дава развитие за всяка една политика”, каза Нинова.

“Служебното правителство увеличи броя на членовете на бордовете на дружества, премахна тавана на заплатите им от 14 000 лева, но не намери 70 милиона за великденски добавки за всички пенсионери”, каза лидерът на БСП.

“Няма оправдание “те партиите са виновни, че НС не е приело бюджет”. Служебният кабинет не внесе такъв”, добави тя.

Сега трябва да поправим тази грешка. Абсолютно важно е минималната заплата да стане 50% от средната от 1 юни тази година, а не от 1 януари следващата. Да се преизчислят пенсиите и вдовишките добавки, добави Нинова.

“И сега, както в годините на Прехода, паралелната държава съществува. И при това правителство се краде безогледно. Идете в което искате населено място и ще видите и чуете десетки случаи на корупция.

Един от проблемите на института “служебно правителство” е, че е безконтролно. Но има прокуратура – на книга. Десетки сигнали отлежават с години там.

Доклади на АДФИ и Сметната палата събират прах в прокурорски чекмеджета. Докато няма истинска промяна в съдебната система, няма да има справедливост”, подчерта Корнелия Нинова.

“Държавата е разграден двор. Стотици мигранти шетат из цялата страна, загиват полицаи. Децата ни всеки ден се тровят с райски газ, въпреки приетия по наше предложение закон.

Докато гоним съдебната реформа, да се опитаме да се справим с битовата престъпност.

Ние отново ще внесем всички тези закони, за които в миналото НС не стигна време: увеличаване на наказанията, без право на условна присъда, отнемане на имуществото на пияни, дрогирани и трафиканти на мигранти”, добави лидерът на БСП.

По въпроса с Шенген Нинова приема като унизително отношението към нас и заяви, че “ние имаме право да сме там”.

Четвъртият важен въпрос е Шенген. Българският народ е равен на другите европейски народи. Ние приемаме като унизително отношението към България по отношение на Шенген”, обърна се Нинова към присъстващите в залата европейски дипломати.

“БСП е за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна. Не на военна подкрепа! Ние сме за мирно решение с дипломатически подход.

Поздравяваме Макрон и Фон дер Лайен за посещението в Китай, разговорите и опита да се търси мирен изход”, потвърди Корнелия Нинова.

“Нашите разум, диалогичност и грижа за хората са доказани във времето, включително пред присъстващите тук в тази зала. Можете да разчитате на тях и сега”, обеща лидерът на БСП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts