| | | |

Политолог размаха пръст на ПП-ДБ: Това извиване на ръце е грешка, правителството трябва да е между…..

“Струва ми се, че има повече тактическо, ако не стратегическо, смирение в подхода на отделните парламентарни групи в това Народно събрание”.

Това заяви пред БНР политологът Димитър Аврамов и коментира:

снимка Архив

“Правилната стъпка може би беше да бъде гласуван кандидатът на първата политическа сила за председател на 49-ото Народно събрание, защото такава е парламентарната традиция.

Важно е да се спазват институционалната традиция.

От тази гледна точка ми се струва, че ходът на ПГ на “ПП-ДБ” да се следва логиката на Европейския парламент (председателят на НС да се сменя на ротационен принцип между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – бр.) изглежда разумен, но не е правилен.

ЕК не може да се разпусне, след като се свика веднъж. Онази процедура е направена да няма кризи.

Докато тук има политическа отговорност, има политическо решение – предлагаш, ако имаш възможност, ако не – подкрепяш”.

Според Аврамов “единственото културно структурирано мнозинство от гледна точка на общите виждания какво трябва да се случва в държавата може да се случи между ГЕРБ, БСП и ДПС”:

“Това са партиите, които имаха сходни виждания за Избирателния кодекс. Това са партии, които могат да намерят общ език по почти всички въпроси на управлението. Тези партии носят отговорност за това дали да съставят мнозинство, или – не.

Не е правилно да очакваме опонентите ГЕРБ и ПП-ДБ да се подкрепят. Правилният и честният към избирателите подход е ГЕРБ да потърси партньори извън ПП и ДБ за съставяне на мнозинство.

ГЕРБ да седнат на открити разговори пред медиите с ДПС и с БСП и да се опитат да създадат програмна основа на правителство. Това е единственият разумен разговор, всичко друго ще бъде разговор за власт”.

“Имаме една парламентарна група – “Възраждане”, която е контра на всичко, което може да бъде продуктивно в този парламент”, коментира още политологът.

По думите му ИТН е най-малката парламентарна група, но може да се окаже решаваща за съставяне на мнозинство в 49-ото Народно събрание.

“Кризата е само политическа, не е икономическа, не е задължително да се прави нов бюджет.

Правителството трябва да се научи да си намалява разходите. Частният сектор не е в криза, в криза е всичко, свързано с държавата.

Българското общество не е в криза, икономически се справя – трудно, но се справя”, коментира политологът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts