| | | |

Първи реакции на ГЕРБ и ПП-ДБ след драматичната среща

Без председател за неизвестно време ще остане 49-ият парламент. Преди това партиите ще се договарят какви законодателни промени трябва да направи това Народно събрание.

На близо двучасовата среща обаче те са се договорили, че още утре ще излъчат свои работни групи. Те ще работят не само помежду си, но и с останалите партии в парламента. Идеята е партиите първо да се договорят за приоритети, а едва след това да решат кой ще им е шеф.

Това обаче на теория означава, че утрешното заседание няма да стартира в 10 ч, както по-рано бе решено.

Всъщност депутатите са де факто почивка от днешното си първо заседание, защото то не може да се закрие, ако не е избран председател.

Десислава Атанасова уточни, че се водят разговори не само за първия сред равни, но и за всички бъдещи законодателни инициативи.

“В момента водим разговор не само за избора на първия сред равни, а за всички бъдещи законодателни инициативи. Разговорът не трябва да е за личности, а за решения. Не е важно кой от коя група е.

Всички казахме приоритетите си и се обединихме около тезата, че трябва да търсим съгласие и диалог заради България”, подчерта Атанасова.

„Разговорът продължи повече от 2 часа и считам, че е първа стъпка.

В следващите дни ще инициираме работни групи, които да търсят консенсус за законодателните инициативи – еврозона, Шенген, правосъдна реформа, цените, инфлацията”, добави тя.

“До този момент мога да кажа, че имаме добър разговор, добър тон и се радвам, че това се случва още в първия ден на работещото 49-то НС“, каза тя.

„Все още нямаме окончателно решение за председател на НС. Първо мисля, че е по-добре да се реши каква ще е законодателната инициатива за парламента, после за фигури“, каза пак Атанасова.

Коментар след срещата имаше и от страна на обединението ПП-ДБ:

снимка Кадър

“Основното нещо, което говорихме, е че за да може НС да си свърши работата, трябва да има ясни законодателни приоритети.

Предложението, което направихме, не беше отхвърлено, но нямаше как да бъде прието без ясни законодателни приоритети.

Те мисля, че са достатъчно добре очертани според нас – това са Шенген, Еврозоната, ПВУ и правосъдната реформа“, каза Асен Василев.

„Смятаме, че трябва да се гласува бюджет възможно най-бързо, но това не е законодателна инициатива на парламента.

Ако дойде бюджет, бихме искали да е предложен максимално бързо.

За да заработи парламентът като институция, е необходимо да се стиковат точно програми, версии на закони и всичко това, което обсъдихме в тези четири различни групи законодателни инициативи.

Това ще отнеме период от време. По-добре да не прибързаме с непремерени ходове и скандали“, завърши Василев коментара си.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts