| | | |

Случи се: Лена Бориславова и Десислава Атанасова свързани

Какво свързва Лена Бориславова и Десислава Атанасова?

Екипи, начело предимно с жените в политиката, е част от стратегията на двете големи партии за преговори помежду им. Работните групи вече са структурирани. Кой влиза в тях?

Десислава Атанасова и Лена Бориславова ще отговарят за изработването на общите законодателни текстове. В сферата на съдебната реформа във фокуса попадат КПКОНПИ, механизмът за контрол на главния прокурор и домашното насилие.

В работните групи на ГЕРБ-СДС влизат Росен Желязков, Десислава Атанасова и Рая Назарян. А от страна на ПП-ДБ пък ще преговарят Лена Бориславова, Надежда Йорданова и Николай Денков.

В сферата на бюджета партиите също ще заложат на партийни авторитети. Тук екипите ще се ръководят от Теменужка Петкова и Асен Василев.

Намерението на партиите е в понеделник предложенията да са готови, а във вторник да има среща на преговорните екипи по същество.

Още в началото на преговорния процес първите и вторите се разбраха за едно – комуникационна дисциплина. Затова днес и ГЕРБ-СД, и ПП-ДБ официално запазиха мълчание.

Във Фейсбук обаче Бойко Борисов обобщи проведените преговори така: „Денят в едно изречение – силата на търпението е в способността да изчакаш. Но изпитанието е в това как се държиш, докато чакаш“.

Също в социалната мрежа Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ заявява, че това е „рискован план“.

„Не, няма коалиция с ГЕРБ, но трябва и работа да се свърши, да се опитаме да възстановим парламентарната република“, написа още тя.

Темата коментираха и от най-малките в Народното събрание – „Има такъв народ“, които са склонни на диалог.

„В момента, в който започнат сериозни разговори за съставяне на правителство, ние – независимо дали това ще се случи с първия или с втория мандат, сме длъжни да влезем в тях и да изслушаме всеки както и да кажем нашето мнение“, каза Ивайло Вълчев.

Според ИТН първата партия има право да посочи председателя на Народното събрание и затова те ще продължат да гласуват по този начин и в пленарната зала.

Коментар с музикален привкус дойде и от лидера на „Възраждане“, които не отстъпват от своя кандидат за шеф на парламента. А от ДПС и БСП запазиха мълчание по преговорния процес.

Драмата около напускането на Народното събрание от Лена Бориславова пък се оказа по-трудна задача, отколкото е очаквала.

Брюнетката искаше въобще да не стъпва там, но ЦИК показа червен картон на мераците й. Именно това накара Лена да се закълне като народен представител и веднага след това да пусне молбата си за напускане.

Самата тя признава, че основната причина за действията й, е желанието й да вземе по-голямо участие в подготовката за местните избори тази есен.

Молбата й обаче обаче към момента няма как да бъде гласувана. Причината е, че Народното събрание (НС) няма избран председател.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts