| | |

Кошмарна мълва във Фейсбук: Дете от Разград се е натровило с украински яйца

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, “една майка твърди”, че детето ѝ се е отровило след като е консумирало украински яйца, предава БНР.

В едната е посочено, че “скорошен инцидент с яйца, внесени от Украйна, предизвика тревога сред местното население”, но не се споменава кое е “местното население”.

В другата публикация, която е аналогична, се твърди, че майката е от Разград. След като детето е консумирало яйца с украински произход, то почувствало стомашни болки.

Майката е занесла яйцата в независима лаборатория, която потвърдила присъствието на тежки метали и радиация, се казва в статията.

Твърдение: Дете от Разград е с натравяне след консумация на украински яйца

В деня на публикацията, която е от 24 март 2023 г., нито една национална или регионална медия не съобщава за инцидент с дете, което е консумирало украински яйца.

В двата сайта, в които можем да прочетем статията, са публикувани аналогични текстове. В тях се казва, че екипът на сайта не разполага с информация за “достоверността на всички материали, които пристигат в редакцията”, както и “Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна”.


Обратно търсене на изображението на майката и детето, използвани в българските публикации, отвежда до статия от 2016 г. в електронното издание на британския в. “Дейли мейл”, в която е описан случай на майка, чието 4-годишно дете е определено от училищна медицинска сестра за затлъстяло.

На снимката е 29-годишната Саманта Страуд и дъщеря ѝ Хъни-Роуз, които нямат нищо общо с дете и майка от Разград.

Действието се развива в началната академия Brixington в Девън – Югозападна Великобритания. На изображението е заснета жената с писмото, което е получила от училището.


Преди Великденските празници, темата за яйцата внесени от Украйна набира все по-голяма популярност. На 24 март 2023 г. Българската агенция по безопасност на храните излезе с официална позиция, по повод направени проверки на яйца с произход Украйна.

В нея се казва, че пробите са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и радиоактивност, а резултатите са отрицателни.

Анализът е извършен в акредитираната Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология (ЦЛВСЕЕ).

Заключението на БАБХ е, че украинските яйца са безопасни. От агенцията пишат, че окончателните резултати са от проби на пресни кокоши яйца, клас А, с произход Украйна, внесени в България през периода 9-19 март 2023 г.

Заключение

Твърдението, че дете от Разград е с натравяне след консумация на украински яйца е НЕВЯРНО.

Публикуваната снимка не е на майка и дете от български град, а е на 29-годишната Саманта Страуд и дъщеря ѝ Хъни-Роуз от Девън – Югозападна Великобритания.

Преди Великден Българската агенция по безопасност на храните прави постоянни проверки на качеството и безопасността на яйцата. Последната е от 24 март 2023 г. и показва, че украинските яйца са безопасни.

Източник: Блиц

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts