| | | | |

Крум Зарков: Крайно време е да решим проблема с главния прокурор

Ние с г-н Гешев водим пряко и косвено този спор. Пълна трагедия било – не знам защо е пълна трагедия. За всеки един гражданин, който не е главен прокурор, е напълно нормално да бъде разследван от някого, който не му е подчинен. Не го намираме за твърде трагично.

Позицията на главния прокурор е ясна – тя беше достатъчна законопроектът да бъде спрян в предишни парламенти, да видим сега.

Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков в коментар по Нова телевизия за поредното интервю на Иван Гешев на тема правосъдна реформа

Зарков каза, че най-силните две политически формации в 49-тия парламент са заявили подкрепа за законопроекта му, с който най-общо се определя механизъм за разследване на главния прокурор.

Сега такова разследване не може да бъде извършено от структура, върху която обвинител номер едно няма административно влияние.

Всички, без една формация в сегашния парламент обявиха като приоритет съдебната реформа, наред с влизането ни в Шеген и приемането на еврото, посочи Зарков.


На въпрос дали Гешев е изнервен заради предстоящата законодателна промяна, Зарков не коментира, но каза следното – политическият дебат е отровен и не може да продължаваме да циклим. Търпим санкции и ограничения заради липсата на съдебна реформа, напомни той.

“Мечтая за деня, в който борбата с корупцията няма да зависи от уговорка между политическите партии”, каза Зарков. Моментът е назрял, убеден е той.

“Притеснява ме всяка перспектива, в която има ненаказуемост от отговорните органи”, подчерта служебният правосъден министър.

По време на кампанията чух достатъчно декларации, че най-сетне този проблем ще бъде разрешен. Стъпихме върху законопроекта на Надежда Йорданова, два пъти го внесохме в парламента и е крайно време да бъде решен въпросът, заяви още Зарков.

Премахването на фигурата главен прокурор не е реалистично, защото изисква свикване на Велико народно събрание, добави той.

По въпроса с КПКОНПИ, Зарков посочи, че не може да каже, че работата на комисията е замръзнала. Но проблемът заради изтекли мандати на държавни органи, понеже не може да се задържи устойчив парламент и да се изберат нови членове, стои.

Доколкото знам, проверките на КПКОНПИ се правят, каза обаче министърът.

По въпроса с Шенген Крум Зарков предупреди, че ако не вършим нищо, нищо добро не ни чака. Ако обаче си изпълним това, което сме си заложили като ангажимент, всичко ще е наред.

През юни трябва да имаме добър мониторингов доклад за правосъдието, за да може през октомври да говорим реално за Шенген, което президентът Румен Радев извоюва да може да се случи.

За да има добър мониторингов доклад, трябва да гласуваме няколко закона. Ако има дори един, който е над закона, няма правова държава – толкова е просто, каза Крум Зарков.


С нетърпение чакам да видя законодателната програма, около която ще се обединят основните политически сили в този парламент, заяви Зарков

Политическата криза направи така, че много ключови органи увиснаха и работят извън мандат, коментира още Зарков заради липсата на ново ръководство на КПКОНПИ.

Според служебния правосъден министър не е вероятно служебните министри да бъдат избрани за редовни, както предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Поведението на лидерката на БСП Корнелия Нинова да се позиционира като опозиция на служебен кабинет е доста неразбираемо, коментира още Зарков по повод обвиненията на соцлидерката, че служебното правителство е корумпирано.

„След всеки изборен антирекорд на БСП причините остават същите. Те бяха ясни още през април 2021 година и те не са персонални, те са организационни, те са и политически.

За съжаление вместо да се погледнат причините, за да се търсят решенията, а това може да се направи от сегашно ръководство, стига да има силата и доблестта да го направи, се търсят винаги обяснения.

Ако си спомняте първо ИТН бяха откраднали изборите, после ПП ни бяха откраднали електората, сега друга партия. Това е конкурентна среда и политиката не търпи слабости, не търпи маргинализация за една партия като БСП, която има коренно различна роля“, каза Зарков

„За съжаление вместо да се решават проблемите, те се задълбават.

Консервативната и антиевропейска реторика вместо да бъде нормалната с всички европейски социалистически леви сили и прогресивна такава, задълбава още повече, стигайки до конспиративни теории за лов на вещици.

Абсолютно необяснимо президентът продължава да бъде мразен, без да може до ден днешен да стане ясно, поне на мен не ми е ясно, какво я породи тази омраза. Аз не съм видял и не съм чул президентът да даде повод за такава омраза“, добави Крум Зарков

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts