| | | |

БСП и “Да, България” – рекордьори по дарения, 12 партии не са подали финансови отчети

Сто и дванадесет партии са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2022 г., като са спазили изискванията за представянето им в предвидения от Закона за политическите партии срок, съобщиха от Сметната палата.

БСП обявява 1650 дарения на обща стойност 1 623 560 лв.- рекорд.

Повечето от тях са до 1000 лв., неколцина са дарили суми, близки до 10 хил. лв. Сред най-големите дарители е лидерът Корнелия Нинова, депутатите Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, депутатът Смиляна Нитова и др.

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов е декларирал две дарения за формацията от по 200 хил. лв. на 13 септември 2022 г. – те са на Иво Ценов и Тенко Николов.

Юри Катанов, който е член на Националната контролна комисия на партията на Христо Иванов и финансист, е дал 80 000 лв. на 9 май.

Георги Пулев е дал два пъти по 30 000 и веднъж 20 000 лв.

Бизнесменът Андрей Рекалов е дарил 40 000 лв. Компанията The Nusbaum е дарила 40 хил. лв.

На 13 септември 2022 г. Емил Георгиев, който е член на ръководството на партията, е дал 20 000 лв. Калоян Янков е дарил 14 хил. лв. Бизнесмените Иво Джоков и Миролюб Петрински (той е и член на “Да, България”), както и Щерьо Георгиев и Евтихий Махеров са дали по 10 хил. лв.

“Да, България” има и стотици други по-дребни дарители.

Другата от партиите в обединението – “Демократи за силна България” (ДСБ), е много назад и е получила две дарения от по 10 хил. лв. от Теодора Трифонова и Габриела Рашкова. Още няколко дарители са дали общо 180 лв.

Даренията за ГЕРБ

Според декларираното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Сметната палата, най-големите дарители на партията през 2022 г. (почти всички дарения са направени по време на предизборната кампания преди изборите на 2 октомври)

са петимата ѝ евродепутати – Ева Майдел, Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Емил Радев и Асим Адемов, както и издигнатият от ГЕРБ еврокомисар Мария Габриел.

И шестимата са дарили по около 10 хил. лв. всеки. Това са и най-големите дарения за 2022 г.

Седмият най-крупен дарител на ГЕРБ е Стоян Гюзелев с 9900 лв. Той е бил депутат от ГЕРБ в 41-ото Народно събрание.

Сегашният депутат от партията на Борисов Радомир Чолаков е дарил 4000 лв. Бившият депутат от партията Кирил Ананиев е дал веднъж 3000 лв. в началото на миналата година и още 1500 лв. в началото на изборната кампания. Има и още няколко дарители, които са дали трицифрени суми.

Даренията за “Продължаваме промяната”

Най-крупният дарител на партията на Кирил Петков и Асен Василев е бизнесменът Богомил Балкански, който на 14 ноември е дал 187 862 лв.

Десислава Михайлова е дарила втората най-голяма сума – 100 хил. лв., четири дни преди парламентарните избори на 2 октомври.

Георги Рогачев е дарявал на два пъти в края на миналата година – един път 20 000 лв. и втори път още 13 000 лв.

Десетки сегашни и бивши депутати от “Продължаваме промяната” са дарили сумите 3844.29 лв. и 3720 лв. Общо партията е получила 570 710 хил. лв. дарения.

Партия “Волт”, която беше един от мандатоносителите на “Продължаваме промяната”, има 181 дарения през годината.

Най-големите са на съоснователя на академията “Телерик” Светозар Георгиев, който на 29 август е дарил 100 хил. лв., Иво Ценов и Тенко Николов, които съответно са основател и изпълнителен директор на уеб хостинг компанията SiteGround, са дарили също по 100 хил лв. преди октомврийските избори.

Даренията за “Възраждане”

Проруската партия на Костадин Костадинов отчита няколко дарители на по 5000 лв. всеки.

Това са Здравко Вълков, Бойко Стоянов, Ивайло Костадинов, Цветан Любенов, Валентин Нгуен и Владислав Гойлашки, като всички те са дарили на 20 септември. Надежда Божкова е дала 2000 лв. Още трима са дарили трицифрени суми.

Даренията за ДПС

Движението за права и свободи обявява 667 дарители за 2022 г., предоставили на партията общо 458 560 лв. Всички дарения са под 700 лв. и всички те са оформени на 28 юли.

Даренията за ИТН

Деветдесет и две (92) дарения на различна стойност отчита “Има такъв народ”.

Най-големи дарители с по 30 хил. лв. са Димитър Данаилов и Мариела Иванова.

Бившият депутат Пламен Данаилов е дарил през септември 20 хил. лв., три дарения на обща стойност 19 хил. лв. е направил бившият министър на регионалното развитие, а сега депутат, Гроздан Караджов.

Не са подали годишни финансови отчети 12 партии:

Благоденствие-обединение-градивност”, Българска прогресивна линия, “Движение България на гражданите”, “Движение за равноправен обществен модел /ДРОМ/, “Демократична гражданска инициатива”, “Зелен съюз”, “Коалиция за теб България”, “Народна партия истината и само истината”, “Народна партия свобода и достойнство”, “Национална републиканска партия”, Съюз на свободните демократи и “Чиста, единна и суверенна татковина”.

Глобата за непредставени отчети и за отчети, представени след законовия срок, е от 5000 до 10 000 лв.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts