| | | |

Решено: Росен Желязков стана председател на 49-ото НС

Росен Желязков стана председател на 49-ото НС със 136 гласа от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Росен Желязков е новият председател на Народното събрание.

Той получи гласовете на 136 депутати, против нямаше, 94 се въздържаха.

“За” кандидатурата му гласуваха не само законотворците от ГЕРБ и ПП-ДБ по предварителната договорка за ротация на 3 месеца, постигната във вторник, но и от групата на Има такъв Народ. “Против” бяха и БСП, и ДПС, и “Възраждане”.

Петър Петров, предложението на “Възраждане” отнесе жалките 36 гласа от 234 в залата.

Веднага щом бе гласувана кандидатурата на Желязков, доайенът на 49-ото НС Вежди Рашидов му пожела успех и го нарече добър, умен и подреден човек.

“Не е моментът нито за патос, нито за тържество. Защото е време за решения и за изпълнение на очакванията на обществото.

Затова трябва да водим политика в посока на това да създаваме съдържание с изразни средства, отговарящи на девиза и достойнството на институцията”, каза в краткото си слово след избора начело Росен Желязков.

И специално благодари на колегите си Вежди Рашидов като доайен, и на Никола Минчев (ПП-ДБ) като наследник, ако ротационната процедура начело на трибуната на парламента действително се осъществи след 3 месеца.

Желязков беше зам.-председател на предното Народно събрание. Както тогава, така и сега, той беше номиниран за председател, но при всички проведени гласувания кандидатурата му се проваляше. Сега постигнатият консенсус му даде шанс да бъде избран.

Ротационното председателство няма как да бъде скрепено с решение на Народното събрание, а е джентълменско споразумение между двете коалиции, обясни водачът на герберските депутати Десислава Атанасова.

Във вторник (18 април) двете най-големи формации се разбраха за кръстосано ротационно председателство на парламента и правната комисия, което ще сработи, ако животът на парламента е повече от 3 месеца.

Изборът на председател се реализира в рамките на третия ден на откриващото заседание, след като през миналата седмица Желязков и другият кандидат Петър Петров от “Възраждане” не събраха нужната подкрепа.

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Завършил е право в Софийския университет.

Кариерата му в администрацията започва от столичния район “Средец” в периода 1994-1995 г. Там последователно е юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник.

За три години след 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право.

След това е е зам.-кмет с ресор “Законност и контрол” на район “Лозенец”, а от 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столичната община, където го заварва Бойко Борисов, който през 2005 г. става кмет на София.

След като партията на Бойко Борисов – ГЕРБ, печели изборите през 2009 г., Желязков става главен секретар на Министерския съвет до февруари 2013 г., когато кабинетът подаде оставка предсрочно след протести.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts