| | | |

Деси Атанасова разкри вариантите как ГЕРБ ще направят правителство

Постигнахме доста с нашите колеги от тази парламентарна група (ПП-ДБ). Видимо е, че вече диалогът е спокоен, можем да формираме една обща теза. Пример са законодателната програма и избора на председател на НС.

Това заяви в ефира на БНТ Деси Атанасова от ГЕРБ.

“Допреди само месеци това бе недопустимо да се случи. Радвам се, че нормалният тон в политиката се завърна.

Но колегите от ПП и ДБ коментираха темата, която е най-важното условие за да има успешен парламент и неговите решения да бъдат реализирани – да се състави правителство. Те имат решение да не подкрепят първия мандат”, каза още Атанасова.

“Вторият пласт е – а какво ще правят след това? На този въпрос отговор ние нямаме.

Предполагаме, че и други колеги от парламента нямат, освен ако няма някакви задкулисни договорки”, добави тя.

Изчерпаха ли се аргументите за първия мандат след отказа на ПП и ДБ

“Те не чуват аргументи, те ползват решенията на своите органи, да не се говори по тази тема.

Ще се върна и към варианта с първия мандат. Там има най-различни варианти, които ГЕРБ може да предприеме.

Но ако всички твърдя, че е възможно правителство с втория мандат, трябва да разберем как е възможно.

Ако ПП-ДБ не искат нашата подкрепа и нашето участие в общо правителство, как си представят това да се случи без да са я поискали”, поинтересува се Атанасова.

“Вчера слушах разговора им с президента. Те на президента и на нас казват едно и също, Ще постъпим по следния начин, разчитаме на всички в парламента.

Само, че всички са ГЕРБ, Възраждане, ДПС, БСП.

Ако не искат с нас заедно да споделят отговорността, особено на фона на ужасяващата предстояща финансова криза, защото днес излязоха данните за 12 милиарда дефицит, наследен от тяхното правителство.

За нас винаги има и друг вариант. Опитвали сме правителство на малцинството. Това бе правителството на проф. Габровски. И пак заради его и инатлък то не бе подкрепено.

То беше високо експертно. Този вариант стои пред нас, защото сме отговорни пред нашите избиратели”, категорична бе тя.

Може ли да се забрави ареста и изчегъртването

“Не сме забравили нищо. Имаме памет за важните неща. Имаме памет и за това, какви надежди имаха хората, когато гласуваха за тези, които доведоха държавата до това състояние. Ние обаче винаги сме казвали, че поставяме държавата на първо място.

Какво би станало , ако ние също започнем да припомняме, Джемкорп, газа , горивата?

Тогава ще отидем отново на избори, шести път. Резултатите няма да са различни.

ГЕРБ устойчиво е на първо място. Виждате, че обединени, с хартия, машина, ГЕРБ е незаобиколим фактор в българската политика, без ГЕРБ правителство не може да има”, посочи Атанасова.

Обвързване на бюджета с редовно правителство

“Така е най-правилно. Всеки бюджет представлява най-политическия закон в един парламент. През бюджета се демонстрират политики.

Съвсем нормално е правителството да води политиките си през бюджета. Ние вече почти две години сме с бюджет на кръпки поради политическата нестабилност”, изрази убеденост представителката на ГЕРБ.

“Категорични сме, че все още има време да се водят разговори за редовно правителство и след това да говорим за държавния бюджет.

Представете си, че през следващите 1-2 седмици, докато не е изпълнена цялата възможност за формиране на правителство, включително и с третия мандат,

то да приемем един закон за бюджет, който пренаписва бюджета на служебното правителство , но не съответства на правителството, което може евентуално да се избере, или един разточителен бюджет и да започне едно сватбарско наддаване”, обясни тя.

Съставът на евентуалния кабинет и кой е кандидата за премиер

“При всички положения говорих за споделена отговорност. Ясно е кой е партньорът с по-голяма електорална тежест.

В този смисъл премиерът задължително трябва да е на ГЕРБ, трябва да има почти равно участие в споделената отговорност.

Основно опита, който имат колегите в нашата партия, имаме и експерти, които може да са вариант за премиер и министри.

Но нека да спрем разговора до тук и да не говорим за имена. Все още има време да водим този разговор с нашите потенциални партньори”, обясни Атанасова.

Други евентуални партньори при съставяне на правителство

“ДПС са системна партия. Когато те са участвали във властта, България е отчитала напредък по важни теми.

Досега не сме водили разговори с ДПС, ИТН и БСП. Искаме да изчерпим най-сериозната възможност за стабилно правителство. Дори припокриването на нашите програми може да е основа за правителство.

С всички останали разговори са водени, включително и с лидерите на ПП и ДБ в рамките на предходната седмица от председателя на нашата партия.

Всички очакват от нас решение. Тяхното решение предстои, то ще е най-сложното.

Ако ПП откажат, ще предложим правителство на малцинството със сигурност.

Това е проява на отговорност. В момента не водим никакви разговори за коалиции. Разчитаме, че ще се вземат решения в полза на хората, а не да има 6-и подред избори и още 100 милиона лева”, предупреди Атанасова.

Нова лидерска среща

Лидерските срещи е най-добре да се водят преди връчване на мандатите. Лидерска среща трябва да има още в началото на седмицата.

Трябва отново да се направи опит за много сериозен разговор с лидерите на ПП и ДБ. Мандатът ще бъде връчен на нас и ние трябва да имаме различни варианти за реакция.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts