| | | |

Корнелия Нинова разкритикува Радев на консултациите: Грешка беше, че миналата година не внесохте бюджет ВИДЕО

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе петият партиен председател, който дойде на “Дондуков” 2 за консултации при президента Румен Радев.

Председателката на БСП Корнелия Нинова пристигна в президентството заедно с Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Атанас Зафиров с малко закъснение.

Те пристигнаха в президентството в 13:05, а срещата трябваше да стартира в 13:00.

“След една предизвикателна и оспорвана предизборна кампания, БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент, което беше много важно, защото точно днес страната ни има нужда от партия с богат парламентарен опит и готовност да търси диалога и компромисите.

Това доказахте с участието си в последното редовно правителство”, каза Радев в началото на консултацията.

Президентът отново очерта приоритетите пред 49-ото Народно събрание – сформирането на устойчиво правителство с ясни приоритети и дългосрочни цели, законодателната дейност и приемане на бюджет.

“Бих искал да разбера как виждате формулата за излизане от кризата. Ясно е, че всеки трябва да направи компромиси, но докъде сте готови да стигнете вие?

Доколкото разбрах, БСП споделя част от законовите приоритети на първите две политически сили.

Как виждате решенията за приходи, разходи, бюджетен дефицит и отстояване на покупателната способност на българските граждани в условията на инфлация, както и съхраняването на дългосрочната финансова стабилност на страната ни?”, попита държавният глава.

Корнелия Нинова подчерта, че за БСП има четири спешни въпроса за решаване в парламента.

“Първият е абсолютно приоритетен – борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, битката с бедността и нарастващите неравенства, както и намаляване на цените.

Вторият приоритет са законите за ПВУ,

третият – съдебната реформа, която да доведе до справедливост, а

четвъртият – усилията ни за приемането на България в Шенген. И четирите са възможни”, каза лидерът на левицата.

Нинова заяви, че е било грешка това, че м.г. не е бил проет бюджет.

Според нея е възможно постигането и на четирите цели, но само чрез приемане на държавен бюджет.

“Законите по ПВУ биха променили приходната част от бюджета. Социалната програма, на която държим, би увеличила разходите. Така че, каквото и да говорим по тези въпроси, изконният е въпросът за бюджета.

Всички партии си мислят, но никой не смее да Ви каже: беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме.

Сигурна съм, че и вие го отчитате като такава. Ако това се беше случило, сега щяхме да имаме спокойствие и предвидимост до края на 2023 г.”, коментира Нинова.

Според нея и съпартийците ѝ към момента има две възможни решения – да се формира трайно мнозинство с редовно правителство, което да направи бюджет и да определи политиките в него или служебният кабинет да внесе бюджет.

“Въпросът е, че нямаме информация за това какво е заложено в него.

Ние имаме принципни позиции по бюджетната политика – няма да подкрепим предложения за увеличаване на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и на икономически стимули на малкия и среден бизнес.

Натискът бюджетният дефицит да е под 3%, за да влезем сега и веднага в еврозоната, за нас не е приемлив.

Българската икономика не е готова за еврозоната. А изкуственото натискане на дефицита би довело до орязване на разходи”, каза Нинова.

Няма да подкрепим бюджет със замразяване на доходи и увеличаване на данъци, подчерта лидерът на БСП.

Нинова обърна внимание, че редица държави в ЕС надвишават дефицита, за да подпомогнат бизнеса и гражданите си.

Корнелия Нинова бе категорична, че ПП – ДБ и ГЕРБ – СДС са предложили законодателна програма, в която обаче има не проектозакони, а заглавия. Когато се стигне до конкретика, съгласието ще се промени, посочи тя.

“Знаете, че формиралото се мнозинство между ГЕРБ и ПП се обединиха около един списък от закони по Плана за възстановяване и устойчивост.

Някои ще подкрепим, но кое ни тревожи. Това е списък със заглавия. Някои закони нямат съдържание. Позволете да прогнозирам, че когато се стигне до детайлите, мнозинството ще има различия.

Те нямат финансова обосновка от ПП и ГЕРБ, а тя трябва да се заложи в бюджет. Категорично няма да подкрепим, видях, че и колегите наблегнаха много на един закон, това е Законът за домашното насилие, защото там има текстове за децата и джендър идеологията.

Няма да го подкрепим. Предлагаме алтернатива, като сме изчистили тази част”, допълни тя.

БСП искат да се увеличат наказанията за карали пияни и дрогирани, увеличаване на наказанията при борба с детската порнография и Закона за домашното насилие, който според тях трябва да бъде изчистен.

Що се отнася до мнозинствата – видяхме какво се случва.

Едната партия, създадена и осъществила се заради анти-герб позицията, намери начин да се съберат.

Нашето решение е ако бъдем поканени на разговор да проведем вътрешно допитване. Позоваваме се на добри европейски практики”, заключи Нинова.

“Да направя уточнение. Спорен може да бъде моментът защо служебния кабинет не внесе бюджет.

Ако беше внесен, всички тези 10 млрд., в момента дефицитът щеше да бъде много по-висок от този във всички държави, които изброихте.

Тук, с бюджета, проблемът е много сложен от една страна. Трябва да се мисли за инфлацията и социалната защита, това е приоритет”, поиска да допълни президентът Радев.

“Ако си спомняте по време на моето обръщение казах, че е най-добре редовен кабинет да внесе бюджет, но ако това не стане, служебният кабинет е длъжен.

Крайното решение за бюджета ще бъде на партиите в парламента и най-голямото изпитание ще бъде в избора на дефицита.

Трудно е да се посочат приходите. По Плана за възстановяване и устойчивост те не са за социални програми, а за модернизиране на страната”, припомни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts