| | | |

Като магарета на мост: Има твърдо поет ангажимент да не се подкрепя първия мандат

“Има много твърдо поет ангажимент да не се подкрепя първия мандат на ГЕРБ. Така че ако има някакво договаряне, то ще е с втория мандат.

Това каза в студиото на “Още от деня” Георги Ганев, депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Събеседникът на БНТ смята, че за първия мандат отговорността за кабинет е на носителя на мандата – т.е. ГЕРБ, заради което Бойко Борисов е длъжен да държи всички врати отворени.

“Въпросът е да убеди най-желаните от него партньори, че ще се спазва конструктивен дневен ред и в изпълнителната власт”, каза Ганев.

По думите му реализиране на втори мандат означава, че ще бъде предложен премиер и състав на МС.

“Дали този състав ще спечели в парламентарна зала и ще получи необходимата подкрепа, е съвсем друг въпрос”, каза Ганев.

За очакваната утре лидерска среща народният представител каза:

Оптимистът в мен очаква да се постигне някакъв напредък под каквато е да е форма сформиране на правителство. Реалистът в мен очаква сериозни препятствия пред постигането на тази цел, защото пъзелът в момента хич не е лесен и не е ясно парчетата дали наистина ще паснат.

Каза, че след джентълменското споразумение “се е отпушил един доста продуктивен дневен ред на НС”, но според него проблемът е в изпълнителната власт. Там липсва доверие и е по-тежко да се правят преговори.

“Няма доверие между българските парламентарни формации, заради което всички трябва да поемем своята вина и отговорност.

Важно е да се търсят на този етап възможните решения, за да се стигне до някаква конструкция, която работи”, каза Ганев.

Той също смята, че бюджетът трябва да се приеме независимо дали парламентът ще излъчи кабинет.

Ако не се приеме бюджетът, Ганев прогнозира, че различните министерства ще достигнат разходните си тавани в много близко бъдеще и няма да могат да се извършват разплащания, което ще блокира заплатите в обществения сектори и редица обществени системи.

Според Ганев няма “счупване на държавните финанси, а има напрягане” и е напълно възможно да се постигне солидно балансиран бюджет.

С ГЕРБ са водени първоначални разговори как дефицитът може да бъде свит под 3% без да се засягат социалните системи и заплатите в публичния сектор.

Ганев смята, че резервите са в дивидентите на държавните предприятия, капиталовите разходи и увеличението на текущата издръжка от МРРБ. Категоричен е, че данъците няма да се вдигат.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts