| | | |

Политолог пусна студен душ на Кирил Петков заради схемата му за кабинет

“Лесно е, когато имаш 100-110 депутата да направиш правителство на малцинството и то да бъде ефективно, но ако имаш 65, това е далече от всякаква здрава политическа логика”

Това обясни пред БНР политологът Страхил Делийски.

снимка Архив

Политологът смята, че е все по-голямо осъзнаването, че една от основните функции на политическите партии е да успеят да формират мнозинство и правителство.

“Основният проблем е как да се форматира евентуалното мнозинство така, че участниците в него да понесат минимални репутационни щети.

Ако партиите говорят на политически език, не би следвало да има проблем с компромисите”, смята той.

“Политическите програми и на двете големи коалиции са сходни. Нямаме конфликт по отношение на ключови параметри. Разговорът между политиците в България далеч не е политически. Той е битово-репутационен”, каза политологът.

“Ако съставянето на мнозинство и кабинет изглежда трудно, то функционирането му ще бъде още по-трудно”, прогнозира Делийски.

Той посочи, че до момента виждаме само един списък със заглавия на законопроекти, които са договорени като приоритетни от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

“Това не изчерпва смисълът на един законопроект. Трябва да има съдържание, което е функция на виждане за определен тип политики. Те пък са функция на мнозинство, което има заявката да ги реализира.

Трудно ми е да разделя процеса на законотворчество от този по формирането на мнозинство”, каза политологът.

“И двете големи коалиции влязоха в този цикъл от избори с идеята да управляват”, напомни той.

“Големият проблем, че е зад тях стоят по около 10% от българите с право на глас. Те не се ползват с достатъчно сериозна подкрепа. Трябва да се търсят други формули.

Но каквото и правителство да се състави, то трябва да заговори не само на тези по около 600 хиляди души, а на максимална част от обществото.

В противен случай, рискуваме да има правителство, което да бъде в ситуация на тежка непопулярност. Политика се прави не само с определен брой депутати, а и по силата на минимален праг на съгласие в цялото общество”, каза Делийски.

“Предстоящите местни избори вероятно ще са част от залога в предстоящите лидерски разговори”, отчете той.

“Местната власт е теренът, на който в най-голяма степен се случва разпределянето на публичен ресурс. От друга страна, винаги е хубаво да влезеш в местни избори от позицията на властта.

Бъдещите участници в едно редовно правителство имат интерес то да съществува, дори само заради това, че няма президентът да организира изборите”, заяви Делийски.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts