| | | |

Радев пак подпука Кирил Петков: Преди 7 месеца енергетиката ни беше без газови доставки, без…

Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно да говорим за нашето бъдеще – за нашето зелено бъдеще.

Само в месеци назад беше много трудно да говорим за бъдещето, защото се борихме за всеки ден от настоящето.

Българската енергетика в началото на август миналата година изглеждаше така: без доставки за газ, без договори, без организирани търгове, без слотове, без интерконектор, без диверсификация на ядреното гориво.

Това каза президентът Румен Радев на конференцията “Енергия за зелено бъдеще”.

„Борбата беше не само България, но и много европейски държави, бяха в тежка енергийна криза. Само 7 месеца по-късно, днес можем да направим разликата – къде остана енергийната криза.

Имаме дългосрочни договори за втечнен газ, имаме работещ интерконектор с Гърция за газ от Азербайджан на цени, договорени преди деселетие.

Имаме споразумение с Гърция за достъп до терминалите за втечнен газ“, заяви Румен Радев, критикувайки по този начин правителството на Кирил Петков, което ни докара до енергийна криза.

“Проблемите в енергетиката са решени със стратегически ходове напред”, посочи Радев и изтъкна, че това база за надграждане за зелено бъдеще.

По думите му преди години се е говорило от сутрин до вечер за България като “газов хъб”, но единствено с руски газ и нищо повече. Според държавния глава сега страната ни прилича много повече на истински газов хъб.

“През България минава не само руски газ, но през България постъпва газ от Азербейджан, втечнен газ от седем терминали”, посочи Радев.

По-рано в присъствието на президентите Румен Радев и Илхам Алиев подпис под меморандума Solidarity Ring положиха

министърът на енергетиката на Република България Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Усилията по реализацията на инициативата започнаха миналата година с активната роля на България, като днес българският президент изказа признателност за своевременните действия на министрите от петте държави.

Меморандумът за сътрудничество между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан ще повиши свързаността между страните и ще повиши капацитета на газопреносните им мрежи.

Това посочи президентът Румен Радев, който заедно с азербайджанския си колега Илхам Алиев участва в церемонията по подписване на документа в София.

Меморандумът поставя началото на инициативата Solidarity Ring, която цели да повиши сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз.

“Името на инициативата е Solidarity Ring, защото в нейната основа са заложени именно сътрудничеството и солидарността.

Точно когато нашите партньори имат най-голяма нужда от сигурни, надеждни доставки, от диверсификация, ние всички заедно да направим така, че да можем да предоставим,

защото войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на понятията добросъседство, взаимопомощ и солидарност подтиква ни да търсим нови маршрути, нови източници, нови начини на доставка, за да може да прекроим из основи международната логистическа карта.

Тази инициатива е пример за успех в това направление”, каза президентът Румен Радев.

По-голяма енергийна сигурност за Европа и повече количества азерски природен газ за европейските държави ще осигури подписаният днес меморандум за сътрудничество, подчерта президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Той посочи, че Баку е надежден партньор на Европа и припомни подписаният през юли миналата година меморандум за енергийна сигурност между страната му и Европейския съюз:

“Планираме да удвоим доставките на природен газ до Европа до 2027 година.

През 2021 година доставяхме 8 млрд. кубични метра синьо гориво. Планираме количествата тази година да са 24,5 милиона кубични метра.

Това е производство от съществуващи газови находищата. В следващите години очакваме добив на синьо гориво и от нови находища.

Днес Азербайджан доставя природен газ до Турция, Грузия, България, Италия – като тази година започваме да доставяме и до Румъния.

Ако до края на годината всички междусистемни връзки са налице се надяваме газ да получават Унгария и Словакия. Надяваме се да увеличим доставките си от шест до поне десет държави”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts