| | | |

Райчев: Вече е късно да се направи нещо от ПП-ДБ. Времето работи за ГЕРБ и Бойко Борисов, който ги матира

Такава политическа наивност не очаквах от страна на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Ако се иде на нови избори пак ще е зле. Вече е късно да се направи нещо. Времето работи за ГЕРБ и Бойко Борисов. Той не изпитва вътрешно напрежение за разлика от другите”.

Това заяви социологът Андрей Райчев в ефира на Нова телевизия.

“Борисов ще приеме правителство на малцинството и ще ги убие, когато му бъде удобно. В кой случай ПП печели? Ако на основата, която имаха, бяха изтърпели “лошите” ГЕРБ, но това не стана.

Късно е, защото те бяха абсолютно единни, а вече има вътрешни работи, които не са добре.

Борисов чака разкол между Кирил и Асен или ПП и ДБ. Каквито и шарлатани да са, той казва, че в името на България ще ги търпи. Какво да ви кажа? Малко ги матира”, коментира още Андрей Райчев.

“Видяхме, че България живее на минус 10 млрд. годишно. Нашите сънародници трябва много внимателно да чуят. 10 млрд. тази година са разходи за пенсии и други разходи, после още 10 и след няколко години ще станат 100 млрд.

Борисов каза, че ще прекрати харченията. Ще вдигаме пенсиите на минус 13 млрд. Айде, Асен Василев ми казва, че са 10″, допълни той.

„Трябва да бъдем умерени оптимисти, че може да се намери някаква формула и да се направи редовно правителство, което да замрази политическата криза. Тя няма да приключи скоро. Не очаквам големи резултати от тази среща“, каза от своя страна Иво Инджов.

Той допълни следното: „Бойко Борисов иска да управлява с ПП-ДБ, но даде и две други опции – да управлява с ДПС и БСП или да подкрепи правителство на ПП-ДБ“.

От своя страна Стойчо Стойчев каза, че ако има крачка, то тя вече е направена, а сега гледаме сценка.

И добави: „Нека да бъде кабинет на малцинството с втори мандат, но той ще зависи от пръста на Борисов“.

Според Любомир Стефанов от толкова много крачки напред сме скочили в окопите и сега трябва да се направи крачка назад.

По думите му това може да стане, само ако лидерите не застават на първия ред.

Относно бюджета, който се чертае, Иво Инджов смята, че това се прави, за да се вкара ПП-ДБ в прегръдка с ГЕРБ.

Политологът Стойчев заяви, че понякога се караме много, но всъщност се прегръщаме.

„Предполагам, че ще предложат нещо в стила на правителството на проф. Габровски. То ще събере някаква подкрепа, но няма да е достатъчна“, смята той.

Райчев добави, че Борисов решава въпроса да излезе от изолация, а не да е във властта.

Попитан кой е печелившия ход на ПП Любомир Стефанов отговори, че те трябва да превърнат ГЕРБ в заложник.

„Каква е целта ти? Да те има в пейзажа или да минеш и да те няма?“, попита той.

Иво Инджов смята, че проблемът на ПП-ДБ е, че има много лидери. „Но ако успеят да са единни, това ще се превърне в техен плюс. Не трябва да се поддават на играта на опитния Борисов“, категоричен бе Инджов.

Стойчо Стойчев смята, че Борисов не иска да бъде медиатор, а да свърши работа, затова и отстъпва преговорите на Десислава Атанасова и Росен Желязков.

Той каза, че не смята, че Борисов ще се появи на лидерската среща днес.

“Не знам дали ще се стигне до тази екзотика. За да разберете работата на един политик, трябва да видите календара. Страх ли ви е от Борисов, идват нови избори. Страх ли ги е от нови избори? ПП, да.

До септември ПП могат да са сигурни, че ДБ са им верен съюзник, защото ДБ не могат да се явят сами. Дотогава ще са мирни и дружни.

А след това? Защо им е на ДБ ПП? Не им трябват. В тази ситуация трябва да сложат политическа програма на масата и да кажат, че няма да направят нищо, докато не се съгласят”, обясни Райчев.

“Те си мислят, че не знам какво ще причинят на Борисов, като кажат, че искат втори мандат с еди кой си премиер. Това е розова мечта”, смята той.

Според него ПП трябва да изберат варианта, който ги прави най-единни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts