| | | |

Рекорд! Прокуратурата за 7-и път иска имунитета на депутат

Народният представител е подсъдим за търговия с влияние и подкуп

Делото е на първа инстанция 11 години след ареста

За седми път прокуратурата внася искане в парламента да бъде свален имунитетът на Димитър Аврамов – само така може да продължи делото срещу него за подкуп и търговия с влияние, съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Аврамов става рекордьор в тази процедура, показа проверка на “24 часа”.

Имунитетът му като народен представител е искан и свалян 7 пъти, колкото се е заклевал като депутат, което е без прецедент в най-новата история на съдебната система и на парламента.

Димитър Аврамов беше арестуван на 17 юли 2012 г. с белязани пари, които искал от зърнопроизводителя Светослав Илчовски, за да му реши проблеми в местната областна комисия по земеделие.

11 г. по-късно делото срещу Аврамов не е приключило и още е на първа инстанция.

Когато го арестуваха през лятото на 2012 г., Аврамов беше депутат от ГЕРБ. Тогава прокуратурата за първи път поиска имунитета му, за да може да бъде разследван.

През 2017 г. бизнесменът от Монтана отново придоби имунитет, този път като водач на листата на ДПС за областта. Така той отново стана депутат и се наложи главният прокурор, тогава Сотир Цацаров, да внесе искане за имунитета му.

До гласуване не се стигна, защото Аврамов се отказа сам от защитата на закона. По това време делото му вече беше в Софийския градски съд.

След края на 44-ото Народно събрание Аврамов неизменно влизаше в парламента като водач на ДПС за област Монтана и в следващите народни събрания, които макар и кратки, изискваха процедура за снемане на имунитета му, за да може делото да продължи.

Въпреки проблемите с правосъдието рекордьорът по откази от имунитет постига отлични резултати на изборите в Монтана и областта като водач на листата.

През 2017 г., когато се завръща в парламента като водач на ДПС, печели 84 011 гласа, или 12%.

На последния вот от 2 април ДПС е вече втора политическа сила с 20% и близо 10 хил. гласа в областта. На предишните избори през октомври 2022 г. имаше дори по-добър резултат – 23% и 11 хил. гласа.

Димитър Аврамов и семейството му са уважавани в Монтана заради мащабния бизнес на фамилията с отглеждането на птици и аренда на земя.

Като депутат в първия си мандат той беше глобен заради конфликт на интереси, защото заедно с колегата си Стоян Гюзелев опитаха да прокарат закон в полза на арендаторите, каквито са и те.

Осъдиха ги на по 5 хил. лв. през юли 2011 г.

Точно година по-късно Аврамов беше арестуван заради подкупа, който иска на Светослав Илчовски, нашумял през 2021 г. с изявите си в комисията по ревизия на Мая Манолова.


При акция на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС Аврамов е арестуван с белязани 50 хил. лв., част от 100-те хиляди, които е искал на Илчовски за услугата, плюс няколко хиляди декари земя.

С Аврамов е арестуван и общинският съветник от Плевен Методи Петков, който също е подсъдим и до днес заедно с депутата.

Петков лежа в затвора по друго дело – през 2016 г. той преби зверски мъж, защото си позволил да лови риба в язовир, собственост на общинския съветник. Дори го принуждавал да яде още живия улов.

Петков излезе на свобода през 2021 г. и беше включен на неизбираемо място в листите на ДПС за изборите през ноември същата година.

За тенденцията криминално проявени да бъдат включвани в листите на задни места предупреди и вътрешният министър Иван Демерджиев на 3 април т.г. А синът на Петков – Васил, беше кандидат на вота на 2 април като трети за област Плевен.

Делото за подкупа в Софийски градски съд приключи през 2017 г. с оправдателна присъда за Аврамов, но втората инстанция го върна на прокуратурата.

След това беше внесено отново в Специализирания наказателен съд, когато там бяха прехвърлени делата срещу хората на високи постове в държавата.

След закриването отново се върна в Софийския градски съд. Делото тръгва за втори път през април 2019 г. и по него е имало 42 заседания, показа проверка на “24 часа”.

За последно е спряно с определение от 20 април т.г. заради имунитета на Аврамов, но се очаква да продължи след поредния му отказ.

Освен него и Петков, подсъдим от 2019 г. е и адвокат Владимир Чернев като посредник за подкупа. Той е имал договори с Аврамов и с Илчовски.

Димитър Аврамов не е единственият депутат от 49-ото народно събрание, на когото главният прокурор Иван Гешев ще иска имунитета.

В понеделник бяха внесени документи за Радостин Василев от групата на ПП-ДБ заради разследване срещу него за изнудване на бившата му колежка от ИТН Христинка Иванова, за да се отцепи от групата в 47-ото народно събрание.

Очаква се да бъде поискан за трети път имунитетът и на Юсеин Вейсалов от ДПС, който е подсъдим заради причиняване на смъртта на колоездач през октомври 2019 г., след като е нарушил правилата за движение на път между две габровски села.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts