| | | |

След срещата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в МФ: Финансите на страната са в тежко състояние, ще се търсят варианти….

Представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха среща с експерти в Министерство на финансите и са стигнали до консенсус за държавния бюджет за 2023 г.

Финансовият министър Росица Велкова не е присъствала лично на срещата, тъй като участва в неформалното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

“В бюджета за 2023 г. няма да се пипат социални разходи, заплати и данъци”.

Това увери съпредседателят на ПП Асен Василев след проведена среща с ГЕРБ-СДС и финансовия министър Росица Велкова.

“Ще получим детайлна информация от МФ в следващата седмица за приходната и разходната части на бюджета, след което ще обсъдим вариант, който е доста реалистичен – с 3% дефицит на бюджета”, заяви Василев.

“Изненадите не са големи: едното е Планът за възстановяване, другото е дивидент отчасти по издръжката на ведомствата и капиталовата програма.

Не се пипат социални разходи, заплати и данъци на този етап”, заяви Василев.

“Преди два месеца излезе информация, че публичните финанси на страната са в тежко състояние, очаква се дефицит над 6%. Това, което колегите изложиха като информация сега, потвърди тези данни отпреди 2 месеца.

Изискахме подробна информация по отношение на капиталовите разходи, разходите за издръжка, дивидентите и възможността за това да бъде назначен 100% дивидент, като бъдат отчетени рисковете за БЕХ, да се съобразим изцяло да гарантираме финансовата и енергийната сигурност на страната”

Надяваме се да получим в кратък порядък от време отговор на поставените въпроси, да анализираме тази информация и да търсим варианти да влезем в 3% дефицит”, заяви Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Тя уточни, че са потвърдени данните, че публичните финанси са в тежко състояние, и че се очаква 6,4% дефицит.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts