| | | |

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да не протакат, има реални опасности конфликта в Украйна да разрасне към Трета световна война

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов очаква президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство следващата седмица.

“Трудно е да предвидя колко време ще даде президентът Радев за връчване на първия мандат, но по неговите думи това, което разбираме, че той няма да чака дълго време в водене на излишни спорове и грубо казано кавги между двете политически парти”, каза той по bTV.

По думите му няма нужда от повече протакане.

Виждаме две политически сили, първата (ГЕРБ-СДС) и втората („Продължаваме промяната – Демократична България“), които се противопоставят една на друга, но в същото време тяхното управление е особено нужно на страната, коментира Стоянов.

“Време е България да има редовно правителство, за да може да има една дългосрочно перспектива.

Това правителство да има съответната виждания за програма, за прогнози и да ги реализира в един по-дълъг период”, каза още Стоянов.

Той коментира и бюджета, като заяви, че тази година има достатъчно средства за капиталови разходи и се надява те да не бъдат орязани.

“Чухме вече такива заявки от политически лица, но това ще бламира модернизацията на българската армия, която така или иначе върви с изключително бавни темпове.

„Не мога да се оплача от средствата, определени за отбрана. Заложените средства са 1.85 от БВП. Има достатъчно средства за капиталови разходи и за модернизация, надявам се те да не бъдат орязани. Моето желание е те да не се пипат.

Така ще има реална възможност да се сключат поне три договора за подобряване на боеспособността на Българската армия.

Планираме да модернизираме пехотата. Време е за стартиране на проектите за Сухопътни войски“, обясни военният министър.

Моето желание е да не се пипат капиталовите разходи. А да се търсят други резерви в бюджета, ако ще бъде променен от народните ни представители”, добави Стоянов.

Той заяви, че МиГ-29 ще продължат да охраняват въздушното ни пространство и през тази, а и вероятно и през следващата година.

“Защото успяхме да намерим някакви решения. Правим всичко възможно, имаме две обществени поръчки – едната е за придобиване на нови или ремонтирани двигатели, а другата за ремонтиране на нашите. Има очаквания, че те ще бъдат реализирани”, заяви Стоянов.

Няма как да коментирам с колко бройки изтребители разполагаме, но са такива, каквито са заложени по щат на Българската армия, увери той.

“Министерството на отбраната и по-точно служебният кабинет никога не е предлагал МиГ-29 да се дават на нито една страна.

България има ангажимент освен по Конституция, така и по Вашингтонския договор да охранява въздушното си пространство, както и за поддръжка на отбранителен потенциал.

Един депутат беше споменал, че имаме ръждясали руски доспехи, по-добре с тях, отколкото без никакви”, каза още Стоянов.

На въпрос за това дали е нарушавано въздушното ни пространство, Димитър Стоянов заяви, че от 2 август до сега не е регистрирано. „Еър полисинг не може да се изпълнява с ракетно-зенитно комплекси, защото трябва да има визуален контакт с целта“, уточни той.

Военната помощ за Украйна вече е предоставена. Към момента не виждам какво допълнително може да се предостави. Ние трябва да имаме техника в резерв, освен това се нуждаем от резервни части за нашата руска техника.

Цинизъм е да се говори за триъгълните сделки. Грешка беше да се остави страната ни с руско оборудване, а не да се модернизира със западно.

Триъгълната сделка на словаците им струва над 700 млн. лева. Спекулира се, че служебният кабинет не е изпълнил решението на НС във връзка с военната помощ за Украйна. Изготвили сме доклад и вече сме го предавали“, обясни военният министър.

„Няма да има заместващи платформи. Ако ние предоставим друга техника, това ще означава, че ние ще се лишим от способности.

Предоставили сме това, което е необходимо, както и оборудване, на чието срокът на годност изтича до 3 години“, уточни той.

“Тази война ще продължи дълго. Победа за Украйна ще означава възстановяването на териториалната и цялост, но дали Русия ще е доволна.

Никой не може да каже, кога ще свърши тази война. Ясно е, че няма да е скоро.

Има реални опасности този конфликт да разрасне към пълномащабна световна война. Има рискове за страната ни, но пряка заплаха – няма”, каза още министърът на отбраната.

Попитан какво ще предаде на наследника си, министър Стоянов заяви:

„Приемственост. Надявам се, че ще продължи модернизацията на Българската армия, както и да не се орязват социални придобивки на военнослужещите“.

На въпрос дали би приел да бъде министър и в редовен кабинет, той заяви: „Не бих се обвързал с партийно назначение“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts