| | | |

ГОРЕЩО проучване на “Сова Харис”: 20% от българите предпочитат кабинет, излъчен от….

При извънредни избори 55,4% ще гласуват за същата политическа сила, която са избрали на 2 април

20% от българите смятат, че е добре страната ни да се управлява от кабинет, излъчен от първия мандат на ГЕРБ – СДС.

Почти същия дял – 19,6% избиратели считат, че е по-добре да се проведат нови извънредни парламентарни избори.

17% искат управление с кабинет, излъчен от третия мандат на “Възраждане”, а 11,4% считат, че е по-добре правителство да бъде излъчено с втория мандат на ПП-ДБ.

Около една трета от българските избиратели не могат да преценят кой е по-добрият вариант за развитие на страната ни.

Това показват данните от експресно телефонно проучване. проведено от “Сова Харис” по метода на стандартизираното телефонно интервю в периода 23-25 април 2023 г. сред 1010 български граждани.

Интересни са данните, които показват какви са промените в нагласите на избирателите, ако се стигне до провеждане на нови извънредни парламентарни избори.

11,8% биха гласували за политическа сила, различна от тази, за която са гласували на изборите на 2 април. 55,4% ще гласуват за същата политическа сила, която са избрали на последните избори.

Други 11,0% заявяват, че са гласували през април т.г., но на следващи извънредни избори няма да гласуват; 5,8% не са гласували през април, но на следващите ще гласуват.

“Изводът е, че разочарованията са големи и могат да предизвикат значими размествания при още по-ниска избирателна активност”, изтъкват от “Сова Харис”.

Oценката за работата на служебното правителство можем да възприемем като относително добра, след като 29,8% считат, че се справя успешно.

Очаквано е в условията на криза негативните оценки да преобладават – 41,6%. Естествено при формиране на тази позиция имат значение и политическите пристрастия, посочват от “Сова Харис”.

Според общественото мнение, най-висока оценка за работата си получава служебният министър-председател Гълъб Донев – 35,6% считат, че той се справя успешно.

В група към него можем да причислим още министъра на младежта и спорта Весела Лечева (30,4%) и социалния министър Лазар Лазаров (30,0%).

Доближаващи рейтинга на кабинета според показателя «справя се успешно» са още Иван Демерджиев – министър на вътрешните работи (28,6%), Христо Алексиев – министър на транспорта и съобщенията (27,4%), Асен Меджидиев – министър на здравеопазването (27,0%), Атанас Пеканов – министър по управление на Европейските средства (26,4%), Явор Гечев – министър на земеделието (25,2%).

В средата на тази своеобразна класация се намират

Иван Шишков – министър на регионалното развитие и благоустройството (24,4%), Александър Пулев – министър на иновациите и растежа (23,6%), Крум Зарков – министър на правосъдието (23,2%), Николай Милков – министър на външните работи (22,8%), Росица Велкова-Желева – министър на финансите (22,4%), Димитър Стоянов – министър на отбраната (22,2%), Росен Христов – министър на енергетиката (21,6%), Сашо Пенов – министър на образованието и науката (21,2%), Илин Димитров – министър на туризма (21,2%).

Най-ниско са оценени министри, които отговарят за сфери с по-малко внимание сред широкия кръг избиратели: Найден Тодоров – министър на културата (19,6%), Георги Тодоров – министър на електронното управление (18,8%), Никола Стоянов – министър на икономиката и индустрията (18,6%), Росица Карамфилова-Благова – министър на околната среда и водите (18,0%).

Според около една четвърт от избирателите, някои от министрите трябва да останат и в следващия кабинет.

Известно е, че ако следващото правителство е редовно, това не може да стане по политически причини. Тази нагласа обаче показва положителна оценка за свършената от служебния кабинет работа, посочват още от агенцията.

Данните са от експресно телефонно проучване, представително за пълнолетното население на страната, проведено от СОВА ХАРИС по метода на стандартизираното телефонно интервю в периода 23-25 април 2023 г. сред 1010 български граждани. Изследването е по поръчка на DIR.BG.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts