| | | |

Теменужка Петкова се ядоса: Денков премиер, а Кирил Петков и Асен Василев вицета звучи като шега

“Официална информация от ПП-ДБ за състав и структура на Министерски съвет нямаме. Ако трябва да бъда откровена, тези имена ми звучат като шега”

Това каза пред Нова телевизия Теменужка Петкова от ГЕРБ по повод появилите се имена, спрягани за кандидатури за министри от ПП-ДБ при вариант за съставяне на правителство с мандат на втората партия.

„Няма как министър-председател да бъде акад. Денков, с цялото ми уважение, при положение, че вицепремиери ще бъдат неговите началници по партийна линия“, заяви Петкова.

„Не виждам как Кирил Петков може да бъде вицепремиер и да отговаря за службите, за еврозоната“, каза тя и припомни ареста на Бойко Борисов и Севдалина Арнаудова.

„Не виждам как Асен Василев може да бъде отново министър на финансите, при положение, че той е една от основните фигури, виновни публичните ни финанси днес да бъдат в това състояние“, изтъкна Петков.

Според нея Атанас Атанасов също е неприемлива фигура за шеф на МВР.

„Г-жа Чернева е била негласният външен министър на България“, каза Петкова и припомни действията ѝ около отношенията ни със Северна Македония:

„Оказа се, че тя била човекът, който е вземал решенията, игнорирала е тогавашния външен министър“.

„Правителство без участието на първата сила – ГЕРБ-СДС, няма как да бъде стабилно правителство“, подчерта Петкова, която беше министър на енергетиката.

„Трябва да се събрат най-добрите експерти от двете страни, за да може да се направи най-доброто“, каза тя относно преговорите за съставяне на правителство с евентуален мандат на ПП-ДБ.

„Това, което ние очакваме от ПП-ДБ е да имам конструктивна работа по управленската програма. Очакваме от тях персонален състав и структура на Министерски съвет с имена“, изтъкна Петкова.

„Те твърдят че ще търсят подкрепа от другите в парламента. Трябва да кажат кои са те, да говорят с имена“, настоя тя и добави, че в момента за всички е ясно, че и ПП и ДБ в момента се намират в изолация.

„В този момент България няма нужда от шести поредни предсрочни избори“, заяви Петкова.

По отношение на срещата в Министерството на финансите с Асен Василев тя обясни:

„Няма как да имаме синхрон, аз лично, с г-н Василев. Той е една от фигурите, които нося основната отговорност за състоянието на публичните финанси“.

Петкова посочи, че била много изненадана от мнението му, че много лесно може да се свали дефицита до 3%.

По думите ѝ, с Василев са се обединили само около това да бъде поискана информация от Министерството на финансите за капиталовите разходи и за възможностите за намаляване на дефицита.

„Според мен този ентусиазъм на г-н Василев беше продиктуван от желанието му да се обединим около това и да „изперем г-н Василев“ за всичко това, което е направил във финансовата политика на последното редовно правителство“, посочи Петкова.

Не бихме подкрепили идея да се отхвърли бюджета, защото според правилника на парламента поне в момента, закон, който е отхвърлен на първо четене, не може да се гледа отново поне три месеца след това, продължи Петкова.

Правителство без участието на първата политическа сила, няма как да бъде стабилно. Трябва да се съберат най-добрите експерти от двете страни, за да има кабинет. Въпрос на това да седнат лидерите и да обсъдят най-добрия човек за всеки пост, обясни тя.

ПП-ДБ трябва да кажат какво биха свършили в тези 18 месеца. Поставили сме много ясно нашите условия и изисквания към ПП-ДБ, за да може да коментираме отделните имена.

За нас е важно България да им стабилно редовно правителство. Такава стабилна конструкция виждаме в първата и втората политическа сила. България няма нужда от шести предсрочни избори, каза още тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts