| | | |

Томислав Дончев тропна по масата: И ние можем да номинираме Бойко Борисов за премиер

Гледайки парламентът отвътре не го виждам по по-различен начин от хората отвън.

В България има ли мнозинство за бързо приемане на нормален бюджет? Той да не задлъжнява държавата, да осигури път на България към еврозоната, да покрива основните нужди, да следва основните приоритети на държавата.

За да се приеме такъв бюджет са необходими усилия. Свиването на 6 млрд. лева дефицит изисква колективни усилия.

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Панорама“ по БНТ.

Има прогрес за кабинет, обща законодателна програма, текат разговори по политики. По отношение на голяма част от темите има консенсус. Има опасност обаче да станем заложници на един политически инат.

В политиката, както във всяко сложно занятие, има правила – някои писани, други не.

Не е редно вторият да предложи кабинет с всички лидери на партии и да каже на първия – просто ни подкрепете.

Проблемът е в подхода, а не в имената, макар те винаги да имат значение що се отнася до правителство, обясни той.

Трудно ми е да отговоря по-близо ли сме до кабинет.

По-скоро си мисля, че това не е най-правилният въпрос. А дали има мнозинство за – бързо приемане на нормален бюджет, който поне да спре темповете на задлъжняване, да осигури пътя към еврозоната, да покрива основните нужди на страната.

Служебното правителство няма да критикувам, каза Дончев.

Има пожар и тук не преувеличавам. Вместо заедно да се хванем да го гасим, един си прави снимка, друг пуска сирените, а истината е проста – някой просто трябва да хване маркуча и да гаси пожара, подчерта Дончев.

Според него всички трябва да направят компромиси.

Логиката е повече компромиси да направи по-малкият. Ако си мислите, че не понасяме щети, много се лъжете. Има много наши симпатизанти, които не са доволни, каза той.

Може да се окажем в ситуация във вторник да имаме връчен мандат. Ние бяхме готови да се откажем, ако има приемлив вариант за втория мандат, посочи зам.-шефът на ГЕРБ.

Дончев смята, че най-разумно би било експертно правителство, подкрепено от двете политически сили.

„Време е за мъдрост, всеки да отстъпи от политическото его и егоизъм. Има много неща за вършене.

Огледалният подход е ние да бяхме номинирали Бойко Борисов за министър-председател, както и знакови фигури от първия ешелон. Подходът е сбъркан“, каза още Дончев.

Как би анализирал потенциален кръг на управление между ГЕРБ, президента и градските либерали, Дончев определи като изключително трудна комбинация. И разсея мита от последните седмици, че Борисов и Радев са се сдушили:

“С Радев имаме исторически сложни отношения. Да, към момента станаха по-институционални и по-малко емоционални. Преди 1 година и половина имахме собствен кандидат за президент, нека не го забравяме. Но и продължаващ конфликт с него не би улеснил политическата картина”, заяви Дончев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts