| | | |

Писна им от инфантилите ПП! ГЕРБ готови с проектокабинет! Ето кои са имената, на които ще заложат

Заради упорството на ПП-ДБ гласят партийно правителство

Структурите на ГЕРБ настояват Бойко Борисов да е кандидат за министър-председател, той обяви, че няма да е

За всяка позиция от ГЕРБ имали по трима претенденти

ГЕРБ са готови със структура и състав на кабинет, в който влизат знакови политически лица, научи “Труд news” от свои източници в партията на Бойко Борисов.

Политолози коментираха пред изданието, че ходът е знаков и е в отговор на вироглавството на ПП-ДБ категорично да отказват участие в правителство на паритетен принцип.

В него двете първи политически сили в парламента трябва да споделят отговорността за управлението на страната, която е изправена пред финансова и икономическа криза.

От ГЕРБ поискаха до неделя ПП-ДБ да представят състава на проектокабинета си.

Академик Николай Денков, сочен като най-вероятния претендент на ПП-ДБ за премиер, обяви, че нямат готовност да предложат конкретни имена и че по-важно е да се изработи програма с общи приоритети.

Последно от ПП-ДБ обещаха във вторник (б. р. днес – 2 май) да съобщят имената на кандидатите за министри, които ще са политически лица.

Контролирано изтекоха имената на Николай Денков, на Кирил Петков (за вицепремиер, отговорящ за силовите ведомства), на Асен Василев (за вицепремиер и финансов министър) и на Атанас Атанасов (за вътрешен министър).

При съставянето на списък с кандидати за министри в коалицията ПП-ДБ са се сблъскали с няколко сериозни препятствия – свръхпретенции от Атанас Атанасов, на фона на тотално нежелание и

дистанциране на Христо Иванов от участие на техни кадри в подобни списъци, както и лансиране от ПП на хора от кръга на Кирил Петков.

Експерти коментираха, че е логично след изявленията на ПП-ДБ, че ще заложат на партийци, от ГЕРБ да има огледална реакция, спестяваща критики, че някой се крие зад експерти, които няма как да носят политическа отговорност.

Излъчвайки политически лица, които са се доказали и с експертиза, ГЕРБ дава сигнал към избирателите си, че са готови да носят отговорност и няма да избягат от ангажиментите, поети по време на предизборната кампания, коментираха експерти.

В партията на Бойко Борисов имали готовност да предложат и експертен кабинет, но ситуацията в момента изисквала друг подход, категорични са депутати.

Затова през почивните дни от банката с кадри на ГЕРБ бил съставен дълъг списък с партийци, за проектокабинет – за всяка министерска позиция имало по трима възможни кандидати.

В списъка, с имена на първа позиция са предимно хора, които вече са били министри в правителства на Бойко Борисов (вж. списъка), както и такива, които бяха предложени като проектосъстав на кабинет през април 2021 г.

Все още имало известни колебания кой да получи първия проучвателен мандат.

Структурите на ГЕРБ от цялата страна, настоявали това да е Бойко Борисов, но самият той вече няколко пъти каза, че няма да е кандидат за премиер.

Проектокабинет на ГЕРБ

Министър-председател
Бойко Борисов /
Даниел Митов

Заместник министър-
председател
европейските фондове –

Томислав Дончев

Заместник министър-
председател и министър
на отбраната –

Румен Христов

Заместник министър-
председател демографската и социалната политика –

Деница Сачева

Финанси –
Кирил Ананиев

Вътрешни работи –
Христо Терзийски

Регионално развитие и
благоустройство –

Александър Иванов

Външни работи –
Екатерина Захариева

Правосъдие –
Десислава Ахладова

Образование и наука –
Красимир Вълчев

Здравеопазване –
проф. Костадин Ангелов

Култура –
Калин Вельов

Околна среда и води –
Ивелина Василева

Земеделие и храни –
Десислава Танева

Транспорт, информационни технологии и съобщения – (все още се обсъжда)

Е-управление-
Георг Георгиев

Икономика –
Делян Добрев

Енергетика –
Жечо Станков

Туризъм –
Деница Николова

Младеж и спорт –
Красен Кралев

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts