| | | |

Лена призна за искан от ПП-ДБ нов опит за разговори и обяви: Борисов е доста изнервен

Бившата депутатка от ПП-ДБ Лена Бориславова потвърди, че искат да продължат разговорите с ГЕРБ по управленската програма и са го предложили въпреки “емоционалните изблици”.

“Ако имат проблеми и нови решения, които не са отразени в програмата, да заповядат да ги обсъдим”, каза тя. Не е ясно кога ще има такава среща, чакат и програмата от ГЕРБ.

Малко по-рано шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че от “Продължаваме промяната” са поискали нов разговор с ГЕРБ-СДС, за да обсъдят тяхната управленска програма.

Това заяви в предаването “Лице в лице” по БТВ Бориславова.

Ден преди най-голямата политическа сила да иронизира някои от предложенията им за управление, ПП-ДБ получавали позитивни сигнали по документа

“Не да се караме на медии и да бучим по студията. Ако има проект от типа “канал за канута Русе-Шумен -Варна”, няма как да се включи в 18-месечна програма, докато не бъдат изградени магистралите в тези райони.

Кану-канал няма да строим, за магистрали с истинска плътност сме абсолютно “за”.

Разбрали сме се за Закон за обществените поръчки, да има повече справедливост”, добави още тя.

Трябва да спрем да си меним мнението през 3 часа и да седнем да говорим, обърна се Бориславова към ГЕРБ.

Намираме се в една много трудна ситуация. Много се радвам, че колегите от ПП-ДБ положихме огромни усилия, за да отпушим работата на 49-то Народно събрание. Проведохме един конструктивен разговор между първите две политически сили.

Това заяви Лена Бориславова от Продължаваме промяната в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Вече са направени много ключови стъпки, за да заработи НС. Ние предлагаме комисиите да имат председатели, да се спази модела, който беше до сега, с изключение на правна комисия, където председателят се сменя на ротационен принцип.

Не можем да допуснем да има повече забавяне на работния процес“, подчерта тя.

Бившият говорител на кабинета „Петков“ отново потвърди позицията си да напусне парламента, като народен представител.

Тя призна, че причината за нейното напускане е свързана с подготовката за местните избори, където има много важни решения, които трябва да се предвижат.

“Това, че една жена е бременна не я прави неработоспособна”, коментира тя напускането си на парламента. И подчерта, че решението й е свързано с подготвяне на местните избори, където също има важни задачи.

По думите И преговорите със „Спаси София“ вървят добре. Тя подчерта, че освен да се спечелят изборите, трябва да има и готови решения за следващите дни.

„Не бягаме от управленска програма. Ако колегите от ГЕРБ имат някакви нови предложения по управленската програма, които да влязат вътре, ние сме готови да ги обсъдим, да се направят най-добрите неща, за да може България да върви напред.

Трябва България да отлепи от това безвремие. Поканихме колегите от ГЕРБ, за да разпределим комисиите. До момента няма съгласие за комисиите.

Нашето НС не работи, защото нямаме съгласие. Затова поканихме колегите на нови разговори, за да продължим работата си.

Ако имат някакви проблеми, нека да дойдат и да ги обсъдим в професионален тон“, призова Лена Бориславова.

„Нашата голяма грешка беше, че не получихме подписите на представителите на ГЕРБ за управленската програма.

От самото начало не сме подвеждали колегите, ясно заявихме нашата позиция. Не играем политически покер и не се надцакваме.

Формулата, която виждаме за работещо управление е кабинет на малцинството с подкрепата на другите политически сили и ГЕРБ.

„Искаха експерти в кабинета и ние ги предложихме. В него има хора от Демократична България.

“Преди това казаха, че нямат проблем с този и онзи, после тези хора станаха проблем. Искаха експерти – г-н Иван Кръстев е експерт от 2006 г. в МТСП. Той е работил и като експерт по време на управлението на ГЕРБ, по наше управление.

С изразен профил да знае какви мерки са необходими в социална сфера и къде са ни слабите моменти.

Програмата ни е съгласувана с него и няма притеснения, че негово участие ще ни отклони от нашия евроатлантически път”, защити тя включването на социалист като потенциален социален министър в кабинета на акад. Николай Денков.

По думите й в кабинета имало хора от ДБ, дори техни членове “като г-н Хинков, имаме зам.-министри на Христо Иванов и Божидар Божанов”.

Този кабинет може най-добре да реализира приоритетите, зад които заставаме, категорична бе Бориславова. Тя отрече слуховете за разнобой между ПП и ДБ и цитира думи на съпредседателя на “Да, България” Христо Иванов, че това е поредният опит за разсейване на вниманието от отговорността на първата политическа сила да формира кабинет.

“Коалицията е единна, има своите решения, те са взети единодушно в повечето случаи”, категорична бе Бориславова.

Кабинетът е пълен от хора, които са заставали с лицата си. Това е кабинетът, който ние считаме, че може да реализира приоритетите, които ние предлагаме“, обясни тя.

Бориславова коментира днешната позиция на лидера на ГЕРБ, който предупреди, че държавата лети към пропаст.

„Виждам, че има доста голяма доза изнервеност в г-н Борисов. Каква точно формула предлага той?

Кои ще са тези личности, които ще са толкова неопетнени, чисти и безспорни авторитети, които на фона на чужда програма, ще управляват с подкрепата на лица от списъка „Магнитски“? Сега е ред на първия да покаже“.

„Много ясно сме казали къде стоим. Не играем политически покер. Не сменяме позициите си. С ГЕРБ имаме базова липса на доверие и принципни различия.

Не може да се работи с хора, които постоянно си менят позициите. Не може първия ден да харесат програмата ни, на втория – не, а на третия да я дават на БСП.

Много трудно се работи в такава среда“, призна Бориславова.

Лена Бориславова бе категорична, че коалицията им с ДБ е единна.

„Много наши симпатизанти могат да ни упрекнат за това, че разкрихме програмата си преди да е връчен първия мандат. Но така показваме, че сме открити. В настоящата ситуация няма правилен ход. Много е трудно“.

Тя коментира и съмненията си по повод опита за атентат срещу главния прокурор.

„Призовавам да се разследват всички версии. Надявам се органите на реда да си свършат работата. Не мога да разбера как лице, което не е предприело никакви мерки за разследване срещу хора от престъпния свят, а ги е закриляло, сега е атакувано от тях. Та това е техният пазител“, пита се Бориславова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts