| | | |

Дончев побесня заради арогантната оферта на ПП-ДБ и отсече: Трудно ще го обясня на нашите симпатизанти

След като видя как би изглеждал на снимка, създадена с помощта на изкуствен интелект от потребител в социалните мрежи, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви:

“Има една грешка – не съм синеок, за зло или за добро. Но щом така е казал изкуствения интелект…”.

С този шеговит тон започна и разговорът му с водещата на bTV Мария Цънцарова.

По думите на Дончев най-важно е да има правителство с работещ парламент. Задачата е да се намери правилната политическа технология да се случи. Шести избори през лятото е нечуван експеримент с демокрацията

“Играя главна роля във филма, който се случва в момента в българското общество. Аз приемам това, но по-съществения въпрос е как ще свърши той и дали ще има хепиенд.

Не е важно кое е добро за мен, а кое е важно за страната – а то е да има работещ парламент, да се намери правилната технология това да се случи.

Шести път избори това лято е нечуван експеримент, който не знам до какво ще доведе”, заяви Томислав Дончев и продължи така: “Дори и резултата да е по-добър за нас, с какво този филм ще се промени?!”

Той определи предложенията на ПП-ДБ за съставяне на правителство като противоконституционни и имат корупционен привкус.

“Вторият предлага на първия да го подкрепи, след което да действа в парламента като опозиция?! Да хванем макрологиката – офертата на ПП-ДБ е “подкрепете ни да влезем във властта, пък после си карайте като опозиция”.

Това е, малко или много, унизително за първия.

Трудно ще го обясня на всички наши симпатизанти, защото това предложение е доста арогантно и има корупционен привкус!”, категоричен бе Дончев.

На въпрос дали се среща с ПП-ДБ при включени камери в парламента той отговори така:

“В парламента е много трудно да си направиш среща при включени камери. Последните два дни поне аз не съм.

Но въпроса тук е в това всеки да направи компромис. Ние направихме нужните компромиси – казахме, че можем да оттеглим лицата от първия ред – но компромисите трябва да са двустранни, не заради инат или от самочувствие, а заради възможната политическа технология.


Първи вариант – с представители на двете политически сили.

Втори вариант – сядаме, довършваме разговора и после се опитваме да селектираме отбор от експерти и личности, на които заедно имаме доверие. Не е идеята постоянно да си поставяме условия и така няма да стигнем доникъде.

В българската политическа история в последните 30 години сме имали сходна ситуация, при която политиците в крайна сметка загърбват егото си и формират работеща система.

Сега етапа е явно кой кого ще прецака, което не е съществено.

Цялата работа понякога е – “каквото повикало, такова се обадило”.

Излиза един политически представител, поставя условия, държи се арогантно. Не се прави така. Не така се развива конструктивен диалог!

Ще направим всичко възможно да се случи конструктивен диалог”, категоричен бе Дончев.


“В политиката, в крайна сметка, участват живи същества, които имат право и на емоции. Да не се връщаме назад, да не казвам как са се интерпретирали и вадили от контекста и мои думи. Да, има напрежение с конституцията – това е хипотеза, която е възможно да се случи, но не е повод да си променим позицията.

Тосмислав Дончев увери, че няма напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за общата законодателна програма за работа на Народното събрание.

„Както стана ясно процесът има три стъпки: обща законодателна програма, максимално съгласие по отношение на управленска програма и съгласие по отношение на екип. Подходът може да бъде от не толкова политически фигури или колективно излъчени експерти“, каза Дончев.

Конституционният съд ще се произнесе, а по отношение на общата законодателна програма нямаме напрежение, не е отворена и такава тема”, допълни той.

На въпрос ще има ли бюджет, Дончев заяви категорично: “Ако няма кабинет, пак трябва да има бюджет!”.

“Ние не можем да оставим държавата без бюджет. Тук технологията е странна, защото той е подготвен от служебно правителство, а ако се стигне до нови избори, ще се стигне до сериозен популизъм по този въпрос.

Освен това не виждам как дефицита ще бъде докаран със счетоводна технология до 3 %. Абсолютно недопустим е варианта да се повишават данъци!

В така представения бюджет има резерви, да, и те не са за 6 милиарда. И пак казвам – не, няма как да докараме дефицита до 3 %!”, допълни Дончев.


“Държава, в която има взрив до колата до главния прокурор, не е никак добър сигнал – нито вътре, нито навън. Шокът дойде от разминаването на информацията дали семейството му е било или не е било в колата с него.

Физически взрив срещу него е имало, а всички останали детайли няма как да ги коментирам, тъй като не съм специалист по взривовете.

Този случай трябва да бъде разследван и да се разсеят всякакви съмнения какво всъщност се е случило.

А версия инсценировка не мога да коментирам, да говоря с такава лекота от кадри в телевизията. Призовавам този случай да бъде щателно разследван – хубаво би било с помощ от партньори. Каквото и да означава този взрив, той не е повод за никого да се радва”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър бТВ

Similar Posts