| | |

Диана Ковачева размаха пръст на КЕВР: Не крийте новите цени на тока и парното

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов, в която настоя за максимална публичност и прозрачност на цялостния процес по ценообразуването в енергийния сектор.

Повод за тази препоръка са публикуваните от Регулатора „заявления за утвърждаване на цени“, внесени от дружества лицензианти в секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, за ценовия период 1 юли 2023 г. – 30 април 2024 г.,

където на практика в значителна част от тях липсват крайните цени на електрическата и топлинната енергия.

Проблемът е, че тези ключови числови изражения са заличени в документите с мотива за търговска и/или производствена тайна на дружествата, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

„Обръщам внимание, че това са предложенията на дружествата за крайни цени, а не изходни данни за формирането им, за които би имало основания да се смята, че представляват търговска и/или производствена тайна“, пише проф. Ковачева.

Тя е категорична, че по този начин гражданите и други заинтересовани страни са лишени неоснователно от информация – в разрез с текста на чл. 15, ал. 2 от Закона за енергетиката,

съгласно който КЕВР публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия за утвърждаване на цени, заедно с всички изходни данни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts