| | | |

Поляците не пуснаха руския посланик да положи венец за 9 май

Руският посланик в Полша Сергей Андреев не успя да положи венец пред паметник във Варшава по случай Деня на победата на СССР над нацистка Германия (9 май).

Той не беше допуснат до мемориала от събралото се множество граждани.

Видео от държавната руска информационна агенция „РИА Новости“ показва, че посланикът е обграден от поляци, които скандират „Рашисти!“ срещу агресора и в подкрепа на нападнатата Украйна.

Според беларуската опозиционна телевизия NEXTA, която предаде за случилото се, Андреев е бил принуден да напусне обекта.

Става въпрос за Мавзолея на съветските войници, уточнява полското „Радио 24“, което добавя, че гражданите са развявали украински знамена.

Междувременно руски знамена по случай 9 май се развяха в Берлин въпреки забраната на полицията в германската столица.

Преди дни бе обявено, че на 8 и 9 май няма да се допуска издигането на руски и украински флагове в близост до трите съветски военни мемориала.

Според Радио “Свобода” обаче неправителствената организация Vitsche успешно е оспорила в административен съд полицейската забрана за украинските флагове.

Все пак руснаци и други граждани се събраха в Берлин в памет на загиналите при победата над нацизма, като развяваха съветски знамена, носеха униформи и т.нар. Георгиевски лентички.

Съветските мемориали и военни гробища в Германия са под полицейска защита съгласно закон от 16 декември 1992 г. заради историческата отговорност на страната да бъдат почитани достойно падналите воини от Червената армия, която заедно с други армии “допринесе за освобождаването на Германия и света от нацистката диктатура”, се казва в съобщението на берлинската полиция.

От ограниченията са освободени ветерани, дипломати и представители на държавни делегации, включили се в събитията от името на страните, директно участвали в освобождаването на Германия.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts