| | | |

Депутатка от ПП-ДБ попадна в среднощен ужас, звъни на 112

На жена, заплашвана от бившия си приятел пред дома си в София е помогнала снощи депутатката от ДСБ и зам. шефка на партията Кристина Петкова.

Тя чула грозни крясъци, докато се прибирала към дома си, разказа Петкова във фейсбук профила си.

Мъж заплашвал жена, която плачела. Случката се развивала пред нейния дом. Петкова се намесила и се оказало, че това е бившият приятел на жената. Той уж си тръгнал, но след малко се върнал. Заплашил и Петкова, а след като си тръгнал, тя подала сигнал до спешния тел. 112.

Ето и как описа ситуацията Петкова.

“Докато се прибирах вкъщи след заседание и бързайки към входа, защото исках да си видя детето, изведнъж чух зверски крясъци.

Мъжки глас, който псуваше и заплашваше някого.

За миг имах избор – да отключа вратата на входа или да се завъртя на пета и да проверя какво става, мислейки, че е от някой апартамент.

За който не знае, живея в централен квартал, на сравнително оживено място.

Също, за тези, които не знаят, имам уникалната способност да попадам в безумно ситуации от нищото.

Минута по-късно разстояние успях да видя сцената. Мъж, който крещеше и заплашваше една жена, която беше вцепенена от страх, със сълзи на очите, молейки го да я остави.

Вече се досещате какво стана нали?

Намесих се. Застанах между тях, попитах я дали има нужда от помощ.

Той се вбеси и се отдалечи.

Тя заплака и ми каза, че това е бившият й партньор, който не я оставя на мира. Помогнах й да влезе във входа си, а той се върна. Ще спестя думите му към мен, както и заплашителната близост до лицето ми, на които макар да не отвърнах нищо, издадоха голяма агресия.

Останах пред входа й още 10 минути, през които се чудех с какво мога да помогна на непознатата жена.

Обадих се на 112 и разказах в подробности случката. Забихме в момента в който стана ясно, че аз съм външен на ситуацията човек.

Помолих патрул на нашето РУ да минава на по-чести интервали.

Казах ли ви, че докато се развиваше ситуацията немалко хора минаха по улицата, извръщайки глава?

Ще ви кажа и друго. Чувствах се безпомощна.

Което ме води на следващото – колкото и съвършен закон да направим, каквито и промени да предложим, каквито и механизми да създадем – няма да постигнем много, ако ние като общество – институции, политици, държава, хора – не спрем да си затваряме очите, да се правим, че не чуваме и виждаме.

Ако започнем обаче по-често да се заслушваме какво се случва около нас.

Ако започнем по-често да подаваме сигнали в случай на нужда.

Ако започнем да се грижим малко повече за общата ни сигурност. За правата ни. Дори да не познаваме човека на когото можем да помогнем.

Тогава ще успеем. Тогава няма да ни е страх от “джендъри” и норвежци, а ще успеем да се противопоставим на насилието и злоупотребите във всичките им форми.

От нас зависи да променим.

Да подадем ръка.

Да помогнем.”

Петкова е адвокатка и първи мандат народна представителка. Тя е съпруга на кмета на столичния район “Триадица” Димитър Божилов, който е сред спряганите имена за кандидат на коалицията ПП-ДБ за кмет на София.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts