| | | |

Крум Зарков: Със заявлението си Габриел се присъедини към протестиращите през 2020 г.

С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протест с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко министри на правосъдието, които са ангажирали тази процедура.

Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод думите на Мария Габриел, че първото, което ще направи нейното правителство, ще бъде внасянето на искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

“Ние сега в Министерството на правосъдието работим също, изследвайки много внимателно случилото се от последните дни и седмици след 1 май, така че

аз мога само да поздравя Мария Габриел за това изявление, но ще трябват повече подробности”, каза Зарков.

Правосъдният министър подчерта, че това, което се случи през последните дни, е, че заместник-главният прокурор изрази недвусмислено твърдения, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, което го касае пряко.

“Струва ми се, че това е много сериозно действие и Висшият съдебен съвет ще трябва да се произнесе по него. Министерството на правосъдието, естествено, няма да стои безучастно в това”, отбеляза той и добави, че

ВСС вече е сезиран от Борислав Сарафов по отношение на исканата оставка на Ясен Тодоров.

Зарков посочи, че всички тези въпроси са на дневен ред и те трябва да бъдат решавани.

“Ние обмисляме всички варианти на действие, няма да стоим безучастни и още другата седмица ще ви информираме за това, което ще направим”, заяви още той, като

подчерта, че има различни варианти, но топката е в полето на ВСС и той ще трябва да бъде сезиран.

“Не бих искал да спекулирам, но е много важно да се каже следното:

дали ще се стигне до оставката на главния прокурор, или не е много важен въпрос, но още по-важно е дали най-накрая ще се приемат законите, които ще направят така, че който и да е следващият главен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него”, подчерта Зарков.

Той уточни, че става въпрос за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които трябва да бъдат приети от този парламент.

“Искането на оставка, и въобще съдбата на г-н Гешев, не покрива целия спектър въпроси.

Проблемът е системен и трябва да бъде уреден най-сетне на законово ниво”, категоричен е служебният министър на правосъдието.

Според Зарков в рамките на своя мандат Иван Гешев многократно е уронвал престижа на съдебната власт и ВСС има основания да се самосезира.

Източник: БНТ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts