| | | |

Последна среща, има ли надежда за правителство? ИТН при Мария Габриел ВИДЕО

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се срещна с представители на партия „Има такъв народ“ (ИТН), за да обсъдят съставянето на редовен кабинет.

„Тази среща е послание за отговорност към България и българските граждани“, започна тя.

„Искам да направим такъв диалог, от който да доведе до работещо правителство. Да очертаем водещите за България и българите теми“, подчерта тя.

„Визията ми за стратегия за България трябва да изпълва със съдържание три думи – амбиция, че можем да направим работещо правителство, че решенията не се спускат отгоре, авторитет и ангажимент“ .

Тя изброи какви ще бъдат приоритетите на правителство, ръководено от нея, като подчерта, че те са само рамка и съвсем естествено, след като те се предлагат на евентуални партньори, те подлежат на обсъждане.

Пред депутатите от ИТН Габриел отново очерта приоритетите, по които ще работи, ако бъде избрана за министър-председател. Те са:

1 Създаване на работещо правителство и нормализиране работата на институциите;

2 Стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет за 2023;

3 Правосъдна реформа;

4 Справяне с инфлацията;

5 Приемане на България в еврозоната;

6 Преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми;

7 Подобряване на сигурността на българските граждани – преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата;

8 Модернизация в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор;

9 Преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда;

10 Опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина.

От страна на ИТН на срещата се явиха Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов и Филип Станев. Думата взе Тошко Йорданов.

„До известна степен ние одобряваме начина, по който се опитвате да провеждате тези срещи. Надявам се като водеща политическа сила и водеща такива преговори да осъзнавате, че трябва да има диалог и силово налагане от вашата партия няма как да се случи, колкото и да е изкушаващо това”, предупреди той.

„Има такъв народ“ одобрява заявените приоритети на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, но преди да реши дали да я подкрепи, от партията поискаха конкретни мерки и срокове за изпълнение на предлаганите политики.

„Всичко, което очертахте, е прекрасно. Възможно е да имаме разминавания в детайлите и затова те трябва да бъдат обсъдени на експертно ниво”, заяви председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

“Говоря от горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт, когато именно заради подобен подход и взимане на грешни решения и невслушване в партньорите, ние свалихме това правителство, което стана вредно.

Т.е. ние бихме могли да водим диалог, да стигнем до общи цели, но въпросът е в детайлите и в акцентите, защото там е напълно възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени в разговори на експертно ниво“, заяви той.

„Хубаво е да има съдебна реформа”, посочи той и припомни, че протестиращите преди две години са настоявали за такава.

“Това е искане на много хора, да си припомним колко много народ хора по паветата тогава, включително и ние. Замяната на един човек не е реформа”, подчерта той.

“За КПКОНПИ също има нужда от промяна, но трябва да е много внимателно.

Аз мога да ви заявя, че ние ще бъдем изключително стриктни за това да не се превърне в поредната бухалка новореформираното КОНПИ, каквото беше опитано да бъде направено от Асен Василев и Кирил Петков.

Така че законът, който те предлагат, ние сме твърдо против.

Ние си имаме собствено предложение за закон, надявам се вие да сте по-разумни и да ги обсъдим и да не превърнем поредния репресивен орган в бухалка, които да са те”, изтъкна Йорданов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts