| | | |

НА ЖИВО Започна срещата ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ! Мария Габриел: Каузата ни е една

Срещата между Мария Габриел и членове на ГЕРБ и лидерите на ПП-ДБ стартира в 17 часа днес.

Припомняме, че акад. Денков отказа парламентарната група на ПП-ДБ да седне на масата за преговори с партията на Борисов, докато Асен Василев и Кирил Петков не се върнат в България.

В четвъртък представителите на ГЕРБ се появиха в зала “Запад” и изчакаха търпеливо няколко минути, но след като видяха, че ПП-ДБ няма да се явят, станаха и излязоха.

От ПП-ДБ на срещата днес дойдоха Асен Василев, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов и Андрей Гюров.

снимка Кадър

До Мария Габриел по време на разговорите заедно с Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Делян Добрев и Румен Христов.

снимка Кадър

Мария Габриел стартира с думите, че приоритет на нейното правителство ще бъде съставяне на правителството. Тя описа и общата рамка за основа за работещо проевропейско правителство.

Предизвикателството е да водим такъв диалог, че да изпълним понятията амбициая, авторитет, ангажимент.

Въпреки напрежението между институции и граждани, готови сме да поведем екип, в който решенията не се спускат, а се изпълняват съвместно. Съставяне на правителство е приоритет №1.

Виждам възможност за екип в България, има много сходства в нашите позиции по повечето ключови сектори, подчерта тя.

Тя призова – да излезем от порочния кръг, без да се ангажираме с какво и как ,да не говорим за постове. Диалогът ;цели да се зададат трудните въпроси и да преодолеем различията, призова Габриел.

“Споделям накратко и останалите приоритети – правосъдна реформа. Чуха се различни интерпретации на думите ми.

Първото, което ще направи министъра на правосъдието с премиер Мария Габриел е да внесе искане за освобождаване на главния прокурор, поради уронване на престижа на системата. Това е работа на министъра на правосъдието, а не на премиера”, посочи тя.

“Това би била важна крачка и заявка за правосъдна реформа. Нужно е да засилим усещането за справедливост. Това очакват българските граждани и това е наша мисия”, каза още кандидатът за министър-председател.

Публичните финанси и Бюджетът са следващите приоритети. Търсим основа за работещо, проевропейско правителство с ясни цели, подчерта Габриел, като подчерта, че ГЕРБ остават отворени за диалог, продължи тя.

Тя заяви, че следващия приоритет на правителството й ще бъде справянето с инфлацията, енергийната сигурност и всичко, свързано със защита на бизнеса и населението.

“Знаете, че приемането в еврозоната зависи от датата на приемане на бюджета и неговия дефицит”, допълни тя.

Много важно е сигурността на гражданите, Шенген, модернизация, изброи още Габриел.

Имаме по своему таблица с дискусиите между ГЕРБ и ПП-ДБ, чела съм ги няколко пъти, сега с друг поглед – виждат се многобройните допирни точки.- Шенген и еврозона, здравеопазване, сигурност, финанси,правосъдие, политика, българи извън страната.

Малко са темите, по които е нужна още една дискусия.

“Най-голямото предизвикателство в момента в света е войната в Украйна”, започна съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов и попита дали правителство на Габриел би доставяло военна помощ на Украйна, както и дали шефовете на службите трябва да се назначават от президента или Министерския съвет. ПП бяха входирали такъв законопроект в миналото НС.

“Пълна солидарност с Украйна”, отговори еврокомисарката на първия въпрос.

А относно втория въпрос тя посочи, че първо трябва да се запознае с текста на законопроекта и обясни, че решенията не се спускат от един човек, затова и трябвало да го обсъди с колегите си.

Благодаря, че изпълнявате граждански дълг. Всеки, който влезе на този сложен терен, залага себе си, заяви Христо Иванов.

Българската политическа класа не може да изпълни правилата да живеем в нормална правосъдна държава – хората виждат корупция и безнаказаност, заяви лидерът на ДБ. Радвам се, че направихте смели заявки в тази посока, заяви Иванов.

Простете, че подхождаме към тях с определено внимание. Разбирам, че идвате от Брюксел, но все пак ние сме тук. направи ми впечатление заявката ви за главния прокурор.

Разбирате, че тук е важно да знаем за какво става дума. Не просто да знаем, а да предприемем действия – дали става дума за пореден дворцов преврат, или да бъде сменен, както беше назначен по политическа интифа, или това е начало на наистина обновяване и дълбока промяна, влезе в детайли Христо Иванов.

Той наблегна за нуждата от дълбока конституционна реформа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts