| | | |

Радев връчи първия мандат на Мария Габриел ВИДЕО

В 15 ч на “Дондуков” 2 президентът Румен Радев връчи първия мандат на Мария Габриел, излъчена за премиер от първата политическа сила в Народното събрание ГЕРБ – СДС.

Месец и половина след изборите – първият проучвателен мандат вече е в ръцете на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчи папката за съставяне на правителство на Мария Габриел, издигната от партията на Бойко Борисов за премиер.

„Поемам с отговорност проучвателния мандат. Господин президент, искам да ви благодаря, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България – Конституцията”, обяви пред държавния глава Габриел.

„Ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно, работещо, редовно правителство.

За това моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел – благосъстоянието на българите и авторитетът на България”, добави номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС.

На 10 май лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че кандидатът на партията за министър-председател ще е сегашният еврокомисар Мария Габриел.

Ден по-късно тя започна срещи с парламентарно представените партии. Срещна се с „Продължаваме Промяната – Демократична България”, ДПС, БСП и „Има такъв народ”, но не и с „Възраждане”.

“Смятам да предложа разговорите да продължат за съставянето на експертно правителство, със срок от една година, на основа на приоритети”, каза номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел на брифинг в централата на партията вчера.

Какво предстои

По конституция първият мандат се връчва на най-голямата политическа сила, в случая това е ГЕРБ-СДС. Те имат седем дни за съставяне на кабинет.

Ако мандатът не бъде изпълнен или не получи подкрепата на Народното събрание, следва вторият – който отива при „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Коя е Мария Габриел?

Мария Габриел е на 43 години. Родена е в Хаджидимово, близо до Гоце Делчев.

Завършва езикова гимназия, а после – френска филология в Пловдивския университет.

Специализира политология в Бордо, Франция. Бащината ѝ фамилия е Неделчева. През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел и приема неговата фамилия.

За първи път попада в Европейския парламент през 2009 г., когато е избрана за евродепутат в листата на ГЕРБ и става част от групата на Европейската народна партия.

През 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП. Пост, който заема три години, когато става еврокомисар по цифровата икономика, под председателството на Жан-Клод Юнкер.

В последната Комисия на Урсула фон дер Лайен Мария Габриел е еврокомисар по иновациите, културата и младежта.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts