| | | |

Радев избесня и нападна политиците: Абсолютно лицемерие!

Едно от исканията на ПП и ДБ в предложената от тях конституционна реформа силно разгневи президента Румен Радев.

От дясното обединение настояха да се преосмисли институтът на служебното правителство – а това означава неговите правомощия най-малкото силно да се ограничат.

Държавният глава обвини политиците, че проявяват лицемерие, тъй като, според него, в същото време те непрекъснато се оплакват, че служебните кабинети не са свършили едно или друго.

„Няма проблем, стига редовното правителство да си върши работата и да не завещава тежки кризи на служебното правителство“, посочи Радев пред медиите.

Веднага след това се разбра, че има проблем, защото той буквално в продължение на минути изрежда какво, според него е свършила служебната власт, в което редовните правителства се провалят:

изготвянето на законопроектите, чието приемане е необходимо за Плана за възстановяване и устойчивост; на други законопроекти, нужни за правосъдната реформа; провеждането на търгове за доставка на природен газ; казусът с данъчното облагане на руската нефтена компания „Лукойл“; довършването на газовата връзка с Гърция.

Очевидно беше, че гневът му е насочен предимно към кабинета „Петков“, с който имаше сблъсъци в миналото по всички тези въпроси, както и по много други.

„Ако могат да вършат всички тези неща, няма никакъв проблем. Това е абсолютно лицемерие, когато в началото казаха – занимавайте се само и единствено с избори, нищо друго не пипайте.

И след седмица започваха оплакванията – защо това не е решено, второ, трето, прехвърляха всички нерешени проблеми от няколко редовни правителства на гърба на служебното правителство и то ги реши“, ядосано добави държавният глава.

Той отказа да коментира възможността да раздаде втори и трети мандат за съставяне на правителство, преди да приключи процедурата по първия, който връчи на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Но изтъкна, че “диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието на гражданите.”

Във връзка с кризата около главния прокурор Иван Гешев, президентът заяви, че е налице “политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт”.

Не е нормално главния прокурор да звъни на политици. Има политическа намеса в работата на съдебната власт.

Той посочи, че не иска да спекулира с хипотези дали Иван Гешев е най-подходящ за позицията на главен прокурор. Държавният глава подчерта, че мнението му по въпроса е известно от години.

По думите му, по-важен от личността на Гешев е въпросът за Висшия съдебен съвет (ВСС), който кадрува в съдебната система.

Според Радев членовете му са податливи на вмешателства от страна на политиците и сега трябва да покажат независимост и следване на закона.

А Народното събрание нападна, че е “абдикирало” от разрешаването на въпроса с изтеклите мандати на част от членовете на ВСС.

”Дали някой няма сметка от цялото това нещо”, запита президентът.

Той коментира и темата за РСМ.

През 2021 поставих въпроса за правата на българите в РСМ пред европейските институции. За това поставихме и вписването на българите в конституцията като част от преговорната рамка.

Това е процес насаждан от десетилетия, цяла доктрина, основана на антибългарска иделогия. Ръководството на РСМ трябва да убеди своите граждани, че държи демократична държава, къде българските клубове не се палят и закриват, а българите не се подлагат на системен тормоз.

По отношение на коментарите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, президентът посочи, че македонците в България имат пълни права, те не са ограничавани и никой не ги преследва.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts