| | | |

Бих ръкопляскал на Иван Гешев, ако изпълни заканата си

„БСП прави всичко, което е възможно, разумно и в рамките на нашата програма, да бъде съставено редовно правителство.“

Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Евроком.

И продължи: „Този парламент е длъжен да направи всичко възможно, за да се формира редовен кабинет, да бъде разгледан и приет нов бюджет.

Вариантът да има ново удължаване не е добър, защото средствата ще си останат същите, каквито са в момента, а те са крайно недостатъчни както за държавните институции, така и за общините“, посочи той.

Според социалиста, ако не се състави правителство, най-малкото, което трябва да стане, е парламентът да удължи срока на удължения бюджет.

„Само че, ако тогава правителството трябва да поддържа нулев бюджетен дефицит, тоест служебното правителство ще трябва да ограничи правителствените разходи.

Единият вариант за това е да замразят всякакви капиталови разходи, което касае не само министерствата, но ще бъде проблем и за общините“, предупреди той.

„Служебното правителство тегли в началото на годината 3 млрд. нов дълг и сега, ако не бъде приет бюджетът, възниква въпросът с какво ще плащат те пенсии и заплати след месец юли.

Ако не се вземе нов дълг, това означава, че ще трябва да посегнат и на фискални резерв. Според служебния министър към момента той е около 7.5 млрд., а беше 13“, обясни още проф. Гечев.

По отношение на бюджетния дефицит социалистът обясни, че в ЕС най-развитите страни поддържат дефицит до 12%.

„Няма как да се съгласим при този бюджет да слезем на дефицит под 3%, тъй като това означава орязване на социалните разходи, замразяване на пенсиите, заплатите и майчински“, посочи той.

Румен Гечев потвърди позицията на БСП за Еврозоната, а именно:

„Ние казваме “да“ на Еврозоната, но когато сме готови. Към момента България не е готова и трябва да изчакаме и да защитим българския интерес“, заяви социалистът.

Депутатът от социалистическата партия определи изказванията на президента на Република Северна Македония като скандални и неприемливи.

„Когато се променяха рамките по договора за РСМ, по поръчение на Брюксел и Вашингтон, България подписа споразумение, което е в нейна вреда. Ние гласувахме против и се оказахме прави“, припомни той.

По отношение на главния прокурор социалистът заяви:

„Аз бих ръкопляскал на Иван Гешев, ако изпълни заканата си в понеделник да направи такива разкрития, от които много хора ще се срамуват. България има нужда от това“, смята проф. Гечев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts