| | | |

Захариева се чуди: ПП-ДБ не виждат нито един достоен човек от ГЕРБ, които да влязат в кабинет, но в същото време очакват от 69 народни представители, недостойни хора, да ги подкрепят

ПП-ДБ имат още малко време да размислят и да подкрепят кабинета на Мария Габриел

Това каза по БНТ Екатерина Захариева, бивш министър на външните работи от кабинета на ГЕРБ.

“Лидерът ни много пъти е казвал, че ако се разберем предварително – това в чий мандат е, е технология. Лошото е, че не виждам да сме се разбрали предварително и не виждам логика как, ако не се случат нещата с първия мандат, ще се случат с втория.

Моят призив е към ПП-ДБ е да кажат с кой от приоритетите на Мария Габриел не са съгласни.

И това заинатяване – “100% ще стане с втория мандат, ако не стане с първия” – от кого ще търсят подкрепа?

От БСП или Възраждане ли ще търсят подкрепа? Защото това остана – те са обявили, че няма да подкрепят първия мандат.

Така че, имат още малко време, надявам се наистина за разум, защото звучи несериозно – ние няма да ви подкрепим, но очакваме от вас да ни подкрепите.

Те не виждат нито един достоен човек от ГЕРБ, които да влязат в кабинет, но в същото време очакват от 69 народни представители, недостойни хора, да ги подкрепят.

Това, извинявайте, ама е абсолютно безсмислено. По законодателната програма и по спешните закони, включително и по съдържанието им, нямаме разминаване на 99% от тях”, каза Захариева.

„Каква е тогава логиката да не направим правителство? Нека да направим експертен кабинет. Политиците също са експерти. Когато си експерт, но нямаш политическа подкрепа, не можеш да направиш нищо“, подчерта тя.

По отношение на няколкото депутати, които не достигат за съставянето на кабинет с първия мандат на Мария Габриел (общо засега са 116), Захариева отбеляза:

„Ние не звъним по телефоните, не предлагаме постове, не изнудваме депутати. Правим срещи в парламента с всички и открито. Предложихме програма, направихме срещи, на които се говори за структура и състав на правителство“.

Тя определи твърденията на Владислав Панев, че от лидерът на ГЕРБ е принуден да подкрепи втори мандат на ПП-ДБ, за да избегне наказателно преследване от главния прокурор, като смешни и несериозни.

Допълни, че никой от ПГ на ГЕРБ-СДС не се страхува в лично качество от заканите на Гешев.

Захариева подчерта, че същината на разговорите, които водят от ГЕРБ с останалите политически сили, след като станаха ясни резултатите от изборите, е да има редовен кабинет

Разговорите между ГЕРБ, ДПС и ИТН за състава на проектокабинета “Габриел” продължават и в момента. Съставът му ще бъде обявен утре.

“Крайно време е България да има редовно правителство, защото две години сме в режим на свободно падане.

Убедена съм, че ще ни разделят от Румъния, ако няма редовен кабинет и съм убедена че това може да се случи още тази година.

Ако няма редовен кабинет, няма как да влезем в Шенген, защото няма как да се изгради доверие към държава, в която две години не се знае какво се случва. Изглеждаме много несериозно в очите на другите държави, както и на българските граждани”, каза Захариева.

Тя коментира, че няма обяснение за поведението на БСП и защо в рамките на няколко часа миналия понеделник промениха позицията си относно подкрепата си към Мария Габриел.

Тя изтъкна, че 49-ият парламент разполага с конституционно мнозинство и това е проличало при гласуването на промените в НПК в петък. За да има правителство на конституционната реформа, обаче, първи трябва мнозинство за правителство.

Според нея думите на главния прокурор Иван Гешев за „политическия боклук“ не говорят добре за България и държавните институции.

„ГЕРБ не се страхуват в лично качество. Но се страхувам от разпад на институциите. Преди да говорим за правителство на конституционната реформа, трябва да имаме мнозинство за правителство. Не виждам никаква логика, ако правителството не стане с първия мандат, че ще стане с втория. Все се надявам на разум“, повтори Екатерина Захариева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts