| | | |

Правителство ли? ДСБ се готви за предсрочни и местни избори

Изпълнителният съвет на Демократи за силна България, част от “Демократична България”, потвърди позицията на ръководството и парламентарната група на ПП-ДБ да не подкрепят проектокабинета “Габриел”.

Според ръководството на ДСБ решението на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат в 49-ото Народно събрание.

От ДСБ предлагат и създаване на национална коалиционна формула за общо участие на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” в местните избори през есента на 2023 г.

Ето и цялата резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, изпратена до медиите:

Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на г-жа Мария Габриел.

Управление с мандата на ГЕРБ не може да даде решение на институционалната криза, за която 12 годишното управление на Бойко Борисов носи основна отговорност.

Поддържа позицията, че непосредственото решение на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат в 49 НС, осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в Еврозоната и Шенгенското пространство.

Отчита, че радикална, коренна промяна в българската политика няма да се случи бързо, лесно или революционно.

Възстановяването на държавността, конституционния ред и върховенството на правото изискват дългосрочно и последователно политическо усилие и постигане на обществено съгласие за оздравяване на съдебната система, медийната среда, независимите регулатори и установяване на истинска, свободна, пазарна икономика и честна икономика.

Това усилие изисква запазване и продължаване на консолидацията на демократичното реформаторско пространство в лицето на коалицията ПП-ДБ за предстоящите местни и европейски избори, и евентуални нови предсрочни парламентарни избори.

По тази причина, ИС на ДСБ предлага създаване на национална коалиционна формула за общо участие в местните избори през есента на 2023 г.

ПП ДСБ има последователна позиция за необходимостта от радикална съдебна реформа още от създаването си.

Поради което, оценяваме като недопустимо и скандално случващото се в българската прокуратурата и ще предприемем всички законодателни мерки за привеждането ѝ в състояние да прилага закона еднакво спрямо всички.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts