| | | |

ВСС реши да гледа искането за отстраняване на Иван Гешев НА ЖИВО

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

След близо два часа дебат с 14 гласа “за” ВСС допусна за разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста.

Първа точка е предложението на шестимата кадровици за отстраняване на главния прокурор. Втора е сигналът на Борислав Сарафов.

“Времето на закритото свърши, време е да разплитаме нещата докрай.”

Това каза правосъдният министър Крум Зарков. Думите му бяха по повод искането на главния прокурор Иван Гешев част от заседанието да бъде закрито.

Бил готов на открито заседание. Това каза той в първите минути на дебата в Пленума.

В началото на заседанието главният прокурор поиска отвод на шестимата членове на Прокуроската колегия на ВСС, които са входирали искането за отстраняването.

Тези шестима души нямат морално право да участват в тази процедура. Случващото се го наричам атентат срещу съдебната власт“, добави Гешев.

Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов бяха категорични, че няма да си направят отвод.

„Определени лица, част от съдебната власт, а може би и от ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно това да не се случи“, каза той.

Главният прокурор беше представляван от адвокат пред Висшия съдебен съвет, докато се разглежда допустимостта по искането на членове на ВСС за неговото отстраняване. Възраженията на главния прокурор са по редовността на предложението.

„Трябва да бъдат посочени кои точно служебни задължения главният прокурор е нарушил“, обясни пред ВСС адв. Томова, упълномощен адвокат на Иван Гешев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts