| | | | |

СКАНДАЛ! Българомразците от РСМ си присвоиха и светинята Васил Левски

Революционната борба за освобождението на българския народ роди едни от най-светлите си синове в Македония и Одринско.

Вътрешната македоно-одринска революционна организация е израз на неотразимия стремеж на тези българи да извоюват свободата си.

Както всички знаем, нашите западни съседи от Северна Македония упорито оспорват факта, че Гоце Делчев, Даме Груев и другите герой от ВМРО са от български произход, въпреки, че тяхната организация е пряко продължение на делото на Левски, Ботев и останалите апостоли.

Колкото и смехотворни да са доводите на “учените” от РСМ, не може да не отбележим, че една малка, но за сметка на това гръмогласна част от българското общество, самоизтъкваща се като “интелектуалци”, пее в техния хор.

На фона на напрежението в последните месеци и години, покрай членството на РСМ в ЕС, в нашите либерални медии се сипят еднотипни родоотстъпнически коментари.

А именно – да им ги оставим Гоце и Даме на “македонците”. Ние си имаме Ботев и Левски.

Е, сега става ясно, че нашите “по-малки братя” посегнаха и на Апостола на свободата Васил Левски, който според тях е “с македонско потекло”.

Всяко дете, което отвори страницата му в Уикипедия на македонски език ще прочете следното:

“Васил Левски, роден како Васил Иванов Кунчев, (бугарски: Васил Иванов Кунчев – Левски, стар правопис: Василъ Лѣвскій; Карлово, 18 јули 1837 – Софија, 18 февруари 1873) — револуционер со македонско потекло, идеолог, стратег и теоретичар на бугарската национална револуција, водел борба за ослободување од турското ропство.

Поради неговата голема важност за ослободувањето на Бугарија, Левски е национален хероj за Бугарите и често е нарекуван „Апостолот на слободата“.

Опеан е во народни песни во Бугарија, и во мала мера во некои делови од Македонија”.

За македонският произход на Апостола, съседите ни от РСМ се позовават на българомразеца и виден македонист Стефан Влахов-Мицов и неговият “Филозофскиот клуч за македонскиот идентитет. Матица македонска” от 2007г.

Как по друг начин да се обясни, че народни песни за Апостола за записани и документирани в Тиквешко?!

Явно няма две мнения по въпроса – Васил Левски следва да е от “македонски произход”, тъй като не може да има народни песни за българи на територията на РСМ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts