| | | |

ГЕРБ: Доверието е счупено, ще преразгледаме позицията си

Часове след разпространяването на записа от заседанието на Националния съвет на “Продължаваме промяната”, където се разисква тактиката за съставяне на кабинет и се чуват доста нелицеприятни оценки за ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов,

ГЕРБ започна да дава знаци, че ще преразгледа позицията си.

“Рудигейт” предизвика вълна от възмущение в ГЕРБ.

“Доверието в процеса на преговори за съставяне на експертен, а не политически кабинет, е счупено.

Не съм говорил с Мария Габриел, но смятам, че тя е много обидена и е загубила доверие. За да се възстанови доверието й, тя трябва да отиде да получи папката за съставяне на кабинет с мандата на “Продължаваме промяната”

снимка Архив

Това заяви председателят на НС и депутат от ГЕРБ Росен Желязков по БТВ.

Той каза, че днес предстои заседание на ИК на ГЕРБ, която трябва да направи оценка на новата ситуация и да реши какво да прави.

“Видимо е, че нашите усилия да се състави кабинет, не бяха лесни, но бяха свързани с нашето усещане за отговорност. Те са плод на нашето желание да има редовно правителство и законодателен орган, който да приеме политиките ни.

Ние приехме Асен Василев да е министър на финансите и Мария Габриел да е втори ротационен премиер. Това са отстъпки. Притеснява ни дали това са били искрени намерения“, коментира председателят на парламента.

Според него е ненормално да се обсъжда овладяването на спецслужбите и държавната администрация, особено с нарушаване на закона.

“Те имат нужда от реформация, но след риск анализ, а не по партийна линия”, допълни той.

И каза, че лично ще настоява всеки кандидат за министър да подписва декларация, че няма да прави нищо незаконно.

Репликата бе в отговор на изявлението на Асен Василев, че всеки министър трябва да гарантира, че ще смени цялата администрация – законно или незаконно.

Желязков е учуден, че ПП изобщо споменават чуждите посолства, защото не са водени никакви разговори в тази посока.

Според него въпросът дали целта на изваждането на записа точно в този момент е риторичен. И преди да се продължат преговорите трябва да се разбере дали разговорът е автентичен.

“Ако записът е компилиран, трябва изрично да бъде казано, че съдържанието му не е вярно.

Ако разговорът е верен, трябва да се разбере дали казаното е искрено, или целта му е да се спечели доверието на изпълнителните органи”, смята той.

Желязков даде за пример твърдението на Кирил Петков, че Мария Габриел се е разплакала, като разбрала, че няма да е премиер.

“Това категорично не е вярно. Мария не е от момичетата, които плачат. А това е и неприятна репрезентация на жената в политиката, която не може да понесе ситуацията и се разплаква”, обясни той.

“Трябва да съумеем да върнем доверието в процеса – ако съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран”.

“Това означава, че трябва да се ангажира формулата за експертен, а не политически кабинет – не кабинет с политически задачи, който още в първите седмици ще взриви доверието. И ще се сочи ГЕРБ за виновен, че е развалил кабинета.

Тук е изключително важна ролята на ДБ – те бяха застъпници за експертен кабинет и нямаха претенции за свои представители.

Ако не може да се възстанови доверието, няма начин да се върви към реализация на този мандат”, заяви Желязков на фона на изтеклите записи от Радостин Василев, направени по време на Националния съвет на “Продължаваме промяната”.

А има ли полза Борисов да пере имиджа си през пералнята на ПП-ДБ?

“Такъв въпрос никога не е бил обсъждан”, отвърна Желязков.

Попитан за думите на лидерите на ПП, че “правителство ще има, докато Борисов се страхува от Гешев и Радев”, той отговори:

“Ако имаше тема за страх и за политическо поведение, вчера гласуванията по НПК щяха да са съвсем различни, ГЕРБ нямаше да е в залата. Политическото поведение говори повече от всякакви твърдения”

Недоволството излезе на повърхността още снощи. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова написа около 23 часа във “Фейсбук:

“След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа е: “Вратата е ей там”. Ясно е, че визира партиите от “Промяната”.

Почти по същото време реагира и Делян Добрев:

“4:30 часа (продължителността на записа – б.р.) измами, далавери, преврати, предателства, ориенталска култура… Питат ме:

-Да не им се размине?

-Няма!”.

Вчера Бойко Борисов каза, че записът няма да повлияе на намерението му за коалиция с ПП-ДБ. Това обаче беше преди пълния запис да бъде разпространен.

В записа Кирил Петков казва по адрес на Мария Габриел, че е в сложно положение в ГЕРБ и е обект на завист:

“Деси се бие тук в калта, а пристига някаква от Брюксел премиер да става…”.

За Делян Добрев Петков и Василев казват, че може да иде курбан и да бъде разкаран от парламента като вътрешна опозиция в ГЕРБ.

Бойко Борисов пък е окачествен като човек, който е “готов да хвърли всеки под автобуса”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts