| | | |

Андрей Райчев: Ще повръщат власт! Мислят си, че Борисов е смъртно уплашен, а….

“Асен Василев е детонаторът. Той не е победителят. Записът много шокира, но повече шокира с форма, а не съдържание.

Преди време Цветанов бе записал едни лекари, и ние настръхнахме. Властта така изглежда отвътре. Така ще изглежда лекаря по време на операция, така ще изглежда генерала, който праща полка да гине.

Нали си представите, ако чуем, че тия ще загинат, но ние ще бием. Властта така изглежда – гадно”,

снимка Архив

Това заяви в ефира на БНТ социологът Андрей Райчев, коментирайки записите от Националния съвет на “Продължаваме промяната” (ПП), изнесени от Радостин Василев.

“Ужасна неопитност това да изтече в интернет. Не е проблем как говорят, проблем е какво говорят. Това плаши.

Първо, те не разбират отношенията си с Борисов. Те си мислят, че той е смъртно уплашен, от посолствата, от Магнитски. Те не схващат, че той печели със самия факт на преговорите, той не се стремеше да влиза във властта, а да преговаря.

Той си взе каквото можеше. Той си реши въпроса, излезе от изолацията”, категоричен бе Райчев.

По думите му ГЕРБ имаше проблеми и Борисов ги реши.

И той ги реши не с това какво ще стане, а че става. Това им е грешка.

Втората грешка на ПП е, че те искат да увеличат властта си непропорционално на своите депутати. Спомнете си как паднаха. Пак Василев бе в корена на нещата. Нападнаха малката партия на Трифонов разцепиха я на две, за да увеличат властта си. Груба грешка.

Те не биват да взимат повече власт непропорционална на подкрепата си. Който го прави, ще повръща власт”, категоричен бе социологът.

“Много хора си задават въпроса, той предполага, че има някакво чекмедже, което като отворим, ще видим какво ще стане. Борисов в момента няма никаква цел, той се е отпуснал в креслото и чака да види какво ще стане.

Те са на ход, те трябва да направят нещо. Те са в цунг цванг. Без всякакво съмнение те нямат полезен ход.

До няколко дни президента Румен Радев трябва да даде втория мандат. Не разбирам къде бързат да го получават”, добави той.

Според Райчев пред “Продължаваме промяната” има три варианта за действие оттук нататък.

“Първо връщат мандата при връчването.

Второ завеждат акад. Денков. Тогава той ще има седмица да състави някакъв кабинет. Тогава ще е въпросът дали да има експертно правителство или първоначалният вариант на Денков.

Третият вариант – завеждат някой друг.

Най-вероятен е втория вариант. Тогава ще тръгнат към експертното правителство на Иванов. Дали ще мине, зависи от Борисов, а той дори не си е задал този въпрос.

Той ги изчаква и като види, ще мисли. На този етап обира дивидентите”, обясни Райчев.

Социологът коментира и думите на Асен Василев, че трябва да се назначат шефове на службите, които вече са одобрени от посолствата.

“Най-грозното са посолствата, посолството. Самия факт, че така се изказва показва една конспиративност на мисленето на анализатора.

Нормално е един човек, като гледа телевизизора, да казва, че всичко е наредено от американците. Когато един политик мисли така, това е фатално. Да, България е член на НАТО, но това не трябва да означава, че трябва да ни командорат”, обясни той.

“Ако сложиш неадекватен човек на службите, той става дупка в натовската сигурност. Проблемът е не как говорят, а какво мислят.

А те мислят, че ние сме марионетъчна държава. Това е стара грешка на Кирил Петков.

Част от българите избиват по посока Орбан, да се ежим на Запада, а Петков го играе Зеленски, който българите не искат да видят. Любимец на Запада, това е принципна грешка.

Той не е разбрал народа си и какво народа иска и това наистина подхранва един ръст на Костадинов. Това е сигурния и най-вероятния резултат”, коментира Райчев.

Според експерта по този начин се подхранва една дългосрочна тенденция, към антиевропейско, антинатовско, а това е опасно за България.

“Не виждам нещо особено прорускао, виждам антиамериканско. Тези, които ратуват за интересите на Америка, са контрапродуктивни от гледна точка на САЩ.

Техните хора правят всичко възможно да им влошат положението. Защото това са едни заклинания. С такива приятели не им трябват врагове, правят им мечешка услуга.

Българския народ знае какво е голяма страна да те командва, много лесно привижда във всяка намеса такова командване.

Никакъв Путин не действа тук, те сами си го причиняват. Това , че ти се развалил хладилника у дома, не означава, че Путин е виновен.

Петков ли е човек на Путин? Дават му да бият дуспа и той фантастично вкарва автогол. Това гледаме. И после казваш Путин е виновен.

Никакъв съдия няма тука, ти просто уникално слабо играеш. Ако бяха друга партия, подава оставка. Но това е края.

Ако все пак мислят нещо разумно, те трябва да помислят за единството си. Не съм сигурен, че те ще преживеят това и то не заради записа. Те не успяха в ключов момент да направят една политика.

Ту ние ще се бием срещу Бойко, а след това ние ще сме с Бойко. Ту налево, ту надесно, знаете как свършва поговорката”, обясни Райчев.

Райчев посочи, че Асен Василев и Кирил Петков продължават да се държат като харвардски момчета, които градят кариера във фирма, а не са начело на държавата.

“Това е отвратително. Ала-бала с президента истински ме отврати. Това показва, че самото им присъствие в политиката не е като на представители, а на хора , които маркетират.

Няма политика без задкулисие, това са детски мечти. Но представата, че тука малко ала бала е отвратително.

Те не могат да схванат нещо елементарно, това не е фирма, те представляват един народ. Ти представляваш тези хора, те имат определени интереси, виждане. Ти трябва да мислиш две неща – ти представляваш само тях, има още милон и половина и не може да искаш цялата власт. Не им идват в главата”, обясни социологът.

Според него, ако ПП направят ротационното правителство, за всичко трябва да питат Борисов. Много по-лесно е това, което предлага Иванов.

“Може би все пак спасително за тях е варианта с експертното правителство. Има все пак и трети мандат.

Действително е по-добре България да избегне изборите. Има и една огромна неизвестна, която ще разберем след 20-тина дена.

Какво става с техния електорат? В какво ще се превърнат те – във вино ли, в оцет ли, в коняк ли?”, зададе въпрос Райчев.

Райчев коментира и идеята на ДПС за Велико народно събрание.

“Борисов, за да влезе в този преговорен процес и да излезе от изолация, което постигна, плати две много високи цени. Едната е разрива на съюза с Гешев. Сега са рпеки противници.

Втората е ДПС. Винаги е имал блестяшщи отношеняи с ДПС. След този ход, той да преговаря с ДПС, да им покаже Габриел като техен възможен премиер, след това той изведнъж да покаже, че план Б го прави заради план А…

Това не може да не удари по отношенията им. Доган е голям политически шахматист, а не някакъв хитрец. Той гледа партията във величина.

Курсът който ще поеме, е към сближаване с ДБ. Те са перспективния играч. Не може обаче Иванов да си позволи ГЕРБ, ДПС и ДБ. Той няма да оцелее.

Второ, предстоят местни избори. колкото и да е разнебитена тази коалиция, тя е голямото нещо в страната и в София. максимумът на което ДБ може да отиде, е техническо правителство за една година. Това е консистентно поведение”, обясни Рачев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts