| | | |

Отцепникът Радостин Василев: Хората на записа бяха дълбоко напоени. Когато Борисов най-сетне застана на колене, те извършиха предателство

Винаги когато се разкрива омертата, има смесени чувства. Нормално е да има мътилка докато се разкрие истината.

Това каза пред БНТ напусналия групата на ПП-ДБ Радостин Василев по повод записа от събранието на „Продължаваме промяната“ (ПП), който той изнесе.

“Аз направих записа в моя хол на таблета на сина ми. Започнах да записвам срещата, когато тръгна в онлайн от самото начало. Слушах заседанието около час, след това го оставих да се записва”, обясни той.

“Никой не е казал, че записът е таен, за да имам разрешение за него”, посочи още той.

„Някои от колегите адвокати от моето гражданско движение казаха, че има състав на престъпление в този запис“, заяви Василев.

„Съгласуването на имената на директорите и шефове на служби с чужди посолство. Такава процедура няма, тя е в противовес с националната сигурност и е заплаха за националната сигурност“, обяснява той.

Как може чужди посолства да одобряват шефа на националната сигурност?”, запита Василев. Миналата година, когато разкрих истината за ИТН, също имаше подобна мътилка, добави той.

„Това означава, че някой ти посочва тези лица“, допълни Василев.

„Ако има някъде гнили ябълки, не можем да генерализираме българските служби“, подчерта депутатът.

„Има желание в ПП-ДБ да няма съгласувателен подпис на президента. Което не е страшно, но си има законов механизъм“, обясни той по отношение на службите.

„Това говори за зависимост от някои посолствата – да си кажат кои са тези посолства“, призова Василев.

Подкрепих ПП заради антикорупционната политика, която водеше в началото и противовеса на ГЕРБ. Тези две причини вече ги няма. Денков ми сподели, че няма да водим антикорупционна политика, но никога не съм водил “остър” разговор с него, продължи Василев с откровенията.

„Акад. Денков ми каза, че профилът на това правителство няма да е антикорупционен. Преди 2 седмици, когато коментирахме Митко Илиев за министър на спорта. Никога не съм искал да стана министър на спорта. Моите амбиции са съвсем различни“, обясни той.

„Никога не съм имал с акад. Денков остър разговор. Имах един разговор, на който той предложи свой министър на спорта, който е силно е корупционен“, разкри Василев.

Той отказа да назове името на кандидата, но обясни:

„Занимавал се с корупционни схеми, близки до спорта. Трябваше да го доказвам на акад. Денков. Аз ги хванах като министър на спорта.

По думите на Радостин Василев по време на срещата се обсъждала “виртуалната коалиция с ГЕРБ”.

Според Василев, бившият премиер Кирил Петков обяснявал как подобно нещо не трябва да бъде представено като коалиция и че такова правителство със сигурност ще “изпере” лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В записа се чувало и Асен Василев, който заявявал, че “кабинет ще има, докато Борисов се страхува от главния прокурор Иван Гешев”.

От записа ставало ясно и че е имало договорка за смяна на шефовете на службите, като се казвало, че това е съгласувано с посолствата.

Според Василев коалиция с ГЕРБ първо не била одобрена от Националния съвет при гласуването. На второто гласуване обаче, по думите му под натиск, с 25 на 24 гласа било одобрено да има общо управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Напускащият ПГ на ПП-ДБ заяви и че вотът е бил обърнат след “псувни и силен тон от Кирил Петков”.

Те казаха, че ГЕРБ не е техен враг, а е маркетингов враг. Те затова спечелиха толкова много на изборите, не защото са много хубави. Защото казаха, че ще се борят с ГЕРБ. Те от месец и половина танцуват с ГЕРБ, вече се прегърнаха“.

„Те се гордеят с този запис, те си го пускат и казват „Това е нормален политически разговор“.

Не, не е нормален политически разговор. И то от страна на Кирил Петков и Асен Василев“, подчерта депутатът.

Той уточни, че на въпросното заседание той е излязъл след час и половина, а ПП са продължили дебатите „среднощно, вероятно дълбоко напоени“. Участниците в заседанието били необичайно приповдигнати и развеселени.

„Изпадаха в еуфория от прието решение, с което да се направи правителство с ГЕРБ“, добави той.

Василев разкри още, че решението за създаване на ротационен кабинет с ГЕРБ е взето с много малка разлика на събранието на ПП, което говори за голяма вътрешна съпротива, но никой не е излязъл да се изкаже против него

„Аз в един момент е бях замислил дали да не напусна политика изобщо, без да го правя обществено достояние този запис“, каза той. В крайна сметка решил да го пусне, за да разкрие истината за политиката у нас.

„ПП и ДБ са причината в момента, ако има избори, проруските партии да имат значително засилване на вота и да изглежда така, че те да са им лост за управление“, посочи той.

Василев дори предположи, че договорка между ГЕРБ и ПП е имало още след изборите и това е била причината парламентът да не работи интензивно – за да могат да се водят разговорите с Мария Габриел.

“Румен Радев няма нищо общо с този запис и няма никаква дълга ръка”, категоричен беше Василев.

“Когато обсъждах с Националния съвет моя имунитет – аз бях решил от първия ден да го дам, най-много ме разубеждаваха Кирил Петков и Асен Василев”, разкри той.

“Давайки го в момента, аз ще ги призова и те да си го дадат. Защо аз да го дам, а те да не си го дадат?”, попита той.

“Аз провеждах много разговори с Кирил Петков и му казах, че в никакъв случай няма да направя компромис, ако те предадат антикорупционния модел”, посочи той.

“Всичко си решават Кирил и Асен и си го спускат. След записа не сме говорили”, каза още Василев. Той беше категоричен, че не се смята за предател.

По думите му, ДБ отначало са били за това открито да се говори за коалиция с ГЕРБ, докато лидерите на ПП са държали всичко в тайна и са го спуснали на членовете си “в 3 часа през нощта”.

Той определи като “фантасмагория и опорка” твърдението на Петков, че записите са направени от службите, и успокои, че не били “от спални и апартаменти”.

Бившият спортен министър сравни случващото се с ПП с онова, което сме видели преди година и от ИТН.

“Аз и част от колегите напуснахме ИТН, защото мафията пробиваше. Това се оказа факт. Сега ИТН са едни 11 човека, които безропотно подкрепят ГЕРБ. 1 година по-късно сме пред подобна ситуация, в която е напът да се формира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Не мога да подкрепя тази коалиция и ще напусна ПП. Това е предателство”, обясни Василев втората си разлъка с непарламентарна група в последната година.

По думите му, ПП е трябвало да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ за домогване до властта. Но “този танц ще прерасне в прегръдка по интереси”.

Според него, ПП се интересуват от това на всяка цена да консумират изпълнителната власт с един милион оправдания – конституционната реформа е заблуда, вероятността да няма бюджет”.

Попитан дали се страхува за живота си, Василев каза:

“В последните дни с основание страхувам, защото съм с охрана от полицията”. По думите му, сигнал за заплахите към него е подаден към всички служби.

“Те са се активирали още вечерта преди да дам пресконференцията”, каза той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts