| | | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Прокуратурата вдигна мерника и на кмета на Варна: Повдигат му обвинения по два случая

Кметът на Варна Иван Портних е получил призовка да се яви като обвиняем в Окръжната прокуратура във Варна на 7 юни, съобщи “Фокус”.

Той ще трябва да дава обяснения по два казуса – “Езерото” и “Дупката” в центъра.

Служителите в община Варна знаят за призовката и цял ден са преглеждали документацията по казусите.

В началото на месец май кметът Иван Портних коментира, че “проблемът с Пловдивския панаир е пловдивски”.

На брифинг за медиите той поясни, че целият казус с панаира идвал от Костово време:

“Тогава той е бил приватизиран докато зам.-министър е била сегашната лидерка на БСП – Корнелия Нинова”, категоричен бе Портних.

Според него след това Гуцанов, който в момента е неин заместник в партията, а тогава е бил в Общинския съвет на Варна, е “проспал” вдигането на акциите на Търговски дом – Дупката в морския град, стана ясно още от думите на Портних.

“През 2017 г. получаваме акциите за Дупката. Единственото ни желание е било да си оправим тази язва на Варна. Никой не направи нищо за това. Но преди избори тази тема се вади винаги”, обясни още Портних на 10.05.2023 г . във Варна.

Той допълни, че Община Варна не е дала и стотинка за Дупката. “Всичко от наша страна е изрядно”, каза още кметът на Варна.

Поводът за коментара му беше сигнал на депутата Стела Николова до прокуратурата.

Портних добави, че вече са му направили над 120 проверки.

Търси се отговорност за канализационната тръба под Варненското езеро. Наблюдаващите прокурори трябва да решат дали да отстранят от длъжност Портних.

Преди близо две години институциите във Варна научават за авария на канализационна тръба, която минава през Варненското езеро, но в продължение на цели девет месеца по-късно, милиони кубични метри фекални води вече са в езерото.

Повече от година по-късно тръбата бе подменена и мръсната вода спря да се излива в езерото. Тогава тръбопроводът обаче не беше закопан под дъното на Варненското езеро, какъвто беше планът.

През следващите месеци последваха нови аварии и нови ремонти. В това време още боклуци оцветяваха водата в кафяво.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts