| | | |

Мълния! След кютека в парламента, Росен Желязков прекрати заседанието

Председателят на НС Росен Желязков поиска прекратяване работата на парламента за днес заради провокациите и нарушаването на реда след мелето между „Възраждане“ и ПП.

След гласуване повечето депутати бяха за и шефът на НС удари звънеца за край на депутатския работен ден.

Както вече писахме, обиди, закани, счупени очила и една одрана депутатска буза е резултатът от сутрешната схватка в парламента, по време на която депутатите буквално се хванаха за гушите.

Причината беше декларация на “Възраждане”, които за пореден път призоваха ПП-ДБ да върнат втория мандат и ги обвиниха в национално предателство.

Ситуацията изглеждаше обичайна за националистите и дясното обединение, които редовно си отправят словесни престрелки от парламентарната трибуна.

Първа бе Искра Михайлова от “Възраждане”.

“Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите само за да угодите на вашите началници, бъдете сигурни, че още на следващия ден ще призовем всички наши избиратели, но и вашите омерзени избиратели, да дойдат тук, в парламента, и ако се наложи – и вътре в него, защото всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел. Вие прекрачихте границата”, каза Михайлова.

На това отговори бившият депутат от БСП и настоящ кадър на ПП-ДБ Явор Божанков.

Той заяви, че хората на Костадинов са “крайна популистка проруска партия, която иска да ни закара на избори” и “токсичен отпадък в политически смисъл”, тъй като “никой няма, а и сега не иска да преговаря с тях”.

И продължи с това, че обуславят чуждия интерес да няма правителство”.

Обвини ги, че са “на градус” и че националните предатели са те, тъй като не искат искат бъдеще за България.

С всяко следващо изречение декларацията на Божанков се отдалечаваше от добрия тон.

“Възраждане” говорят за меки китки, но и двамата с Цончо (Ганев, бел. ред.) и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение”, каза Божанков.

Светкавичната реакция на двамата споменати в декларацията не закъсня. Водещият заседанието

Росен Желязков усети назряващия скандал, но не успя да успокои “Възраждане”, които се скупчиха на трибуната около Божанков.

Последваха ги депутати и от останалите парламентарни групи, като единствено от БСП останаха да наблюдават ситуацията отстрани.

Резултатът от препирнята са чифт счупени очила на депутат от “Възраждане”, а Манол Пейков от ПП-ДБ бе одран по бузата. Въпреки че заседанието прекъсна с цел охлаждане на страстите, от кулоарите на парламента се чуваха викове дълго време.

Там Костадин Костадинов се закани, че ще спират занапред всеки опит за изказване на Явор Божанков и Манол Пейков. След това премина в антисемитски обвинения към Даниел Лорер.

До Костадинов стоеше и депутатът Веселин Бешков със здрави очила. Той твърдеше, че очилата му са счупени от Манол Пейков, който “ей така ги дръпна от лицето ми”.

Пейков се защити, че отишъл да разтърве мелето и да спаси Божанков, който бил “обграден от глутница”.

“В кулоарите ме нарекоха мръсна гнида вчера”, оплака се Пейков.

“Правя процедурно предложение да прекратим заседанието”, предложи примирено водещият заседанието Росен Желязков.

И не позволи от трибуната да се четат повече декларации. А депутатите единодушно сложиха точка на днешния пленарен ден.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts