| | | |

Бивш министър от ГЕРБ даде ценен съвет на Асен Василев

Това, че подкрепяме правителството, не означава, че няма да го наблюдаваме изключително стриктно. И при най-малкият индикатор за грешна посока, ще реагираме веднага

Днес повече от всякога България има нужда от редовно правителство и работещ парламент. Предизвикателствата, които стоят пред нас, са много и са много сериозни. Затова считам, че това, което беше гласувано вчера от наша страна, е единственото правилно. Да, аз гласувах убедено.

Това каза пред БНТ Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС по отношение на гласуването в Народното събрание за съставяне на редовен кабинет.

От самото начало настоявахме кабинетът да има експертен характер. На тази позиция бяха и колегите от ДБ.

Но колегите от ПП имаха по-различна мисия по отношение на изпълнението на този мандат. Те смятаха, че трябва да има политически лица – в този кабинет има такива от ПП.

“Виждате, че в този кабинет има политически лица от “Продължаваме промяната” (ПП), хора, които са експерти в съответните области.

Присъствието на ГЕРБ е вицепремиерът към този момент и в следващите 9 месеца ротационен министър-председател Мария Габриел”, посочи тя.

“Трябва да си дадем ясна сметка за това, че българските граждани в 5 поредни избора много ясно показаха, че не дават пълната власт на една политическа сила.

Българските граждани ни дадоха много мъдър урок – хайде вие политическите партии, научете се да водите диалог помежду си и нито една няма да управлява сама”, изтъкна тя.

“Това, че ние подкрепяме правителството, не означава, че няма да наблюдаваме стриктно какво се случва”, заяви Петкова и увери, че при най-малкия индикатор за отиване в грешна посока, ГЕРБ ще реагират веднага.

“Това, което ние сме си казали през последните близо 2 години с ПП, това са нещата, които наистина са се случили.

Аз чувам, че колегите от ПП-ДБ не пропускат да отбележат: да, ние очакваме от ГЕРБ и СДС, но в същото време нямаме доверие помежду си.

Аз бих казала, че този процес е двустранен, и при нас има подобна липса на доверие”, обясни Петкова отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

“Това как са гласували колегите от ДПС е тяхно решение.

Що се отнася до конституционното мнозинство, това е една много важна стъпка към това да решим сериозните проблеми в страната, свързани с правосъдната система. Решението на тези проблеми минава през промяна в Конституцията”, изтъкна тя.

“Няма нищо нелогично в това да се търси подкрепата и от ДПС”, допълни Петкова. По думите ѝ, проектът на ДПС за конституция е една добра основа за дебати.

По отношение на това каква ще бъде опозицията на новото правителство тя коментира:

“Аз смятам, че колегите от БСП , “Има такъв народ”, “Възраждане” се заявиха като очевидна позиция на това правителство.

Що се отнася до президента, съгласно Конституцията неговата функция е да бъде обединител на нацията и аз се надявам той да преосмисли някои свои позиции и действия”.

“Аз бях много изненадана от напускането на президента на НС в момента, в който предстоеше новото правителство на България да положи клетва.

Смятам, че това не беше добър знак на един обединител на нацията и президент”, изтъкна депутатът от ГЕРБ-СДС.

По повод сектор енергетика, Петкова е категорична, че е леко изненадана от успехите, които се декларират. Те няма как да са дело на един единствен човек, отсече Теменужка Петкова.

“Ние ще следим много изкъсо съставянето на бюджета за 2023. Наша основна цел е членството на България в еврозоната”, каза тя и увери, че стриктно ще се следи как се изпълват критериите.

“Ще видим как г-н Асен Василев ще подходи към този процес.

Много е важно г-н Василев да се довери на експертите в Министерство на финансите. Това са хора, с които съм работила десетки години, смея да твърдя, че това са едни изключителни експерти и ще са в полза на всеки министър.

Това са хората, които правят реалните действия и политики”, изтъкна Петкова, която е бивш министър на енергетиката.

Тя посочи, че ГЕРБ ще държи да има свои представители в регулаторните органи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts