| | | |

Явор Божанков нададе мощен вик срещу Румен Радев:

“Продължаваме промяната-Демократична България” и ГЕРБ-СДС вчера са били атакувани брутално.

Вчера ни атакуваха брутално. Президентът излезе по време на химна, за да ни блъска още малко пред медиите. Това е същият президент, който постоянно казва, че редовен кабинет трябва да има.

Атакуваха ни и БСП, които казваха същото. Те получаваха няколко пъти мандат и знаят колко е трудно и как самите те не успяха да го реализират.

ИТН също хвърлиха камък макар че също носят вина да сме в тази спирала от избори.

Сякаш всички искаха редовен кабинет, а вчера атаката бе по самата идея да има редовно правителство. Нямаше дебат в зала по състава и програмата”, подчерта народният представител.

Приоритетите на правителството ни са заявени- започваме със съставянето на нов бюджет.

Румен Радев преди да сдаде служебната власт похарчи 4 млрд. лева за 4 дни за разплащане на пътни фирми. Това е огромен скандал и абсолютно недопустимо – да ни поставя пред свършен факт”, каза още той.

Божанков обаче похвали служебните министри, които са работили за правосъдната реформа и еврозоната.

“Гласувах с абсолютна убеденост за наш кабинет, в наш мандат, за наш премиер – Денков. Това искахме от самото начало.

Ние казахме, че пред България друг път няма. Това е програмата, това са националните приоритети. Около това трябва да търсим съгласие. И това се случи”, каза Божанков.

По думите му няма никаква вътрешна колизия заради присъствието на Мария Габриел като вицепремиер от ГЕРБ в състава на кабинета.

„Това е вицепремиер, който е бил еврокомисар и има добри позиции в ЕНП, които са доминиращи в Европа. Ако преследваме външнополитическите цели за влизане в Шенген и еврозоната – е имаме нужда от тези позиции и експертиза”.

Той коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета.

„Това не е поискана подкрепа. Кабинетът щеше да бъде избран със и без тези два гласа. Те са решили да гласуват така и подчертаха, че става въпрос за тяхната подкрепа за конституционна реформа.

Ние такава ще търсим подкрепа и от БСП, и от ИТН. ДПС имат такава готовност, защото имат готов проект от предишни народни събрания”.

„ДПС опитват да намерят обща тема на разговор, която някак си да ги върне в политическия дебат стратегически, защото те като част от Европейския алианц, на либералния Европейски алианс, всъщност загубиха всички европейски теми и изпаднаха от техния дневен ред.

Ако мислят напред във времето, те трябва да намерят някаква тема, по която да разговарят с другите“

„Необходима е подкрепа, защото ако искаме да правим конституционна реформа, ние трябва да изберем нови членове на Висшия съдебен съвет и да стигнем до съгласие от две-трети.

Защото, какво става, ако ВСС отстрани главния прокурор, а те са с изтекъл мандат.

Не би трябвало тези хора с изтекъл мандат да изберат нов главен прокурор.

Ние трябва да изберем нов Висш съдебен съвет в парламентарната квота, а това става с мнозинство от 2/3, което значи, че ние по силата на конституцията и реда в тази държава, трябва да разговаряме с опозицията, за да имаме 11 члена във ВСС“, добави Божанков.

„Ако осъществим конституционната реформа, може и фигура на главния прокурор въобще да няма такъв институт.

Може да стигнем до Висш съдебен съвет, който да изглежда и да се конструира по съвсем различен начин.

Аз не мога да гадая, моите очаквания, по-скоро надежди, са в рамките на 3-4 месеца ние да имаме един доста напреднал вариант на промени в конституциятата“, каза още Явор Божанков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts