| | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Путин се закани: Това е предателство! Всички ще бъдат наказани! ВИДЕО

Точно в 10 ч днес руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, провокиран от бунта на ЧВК “Вагнер” на Евгений Пригожин.

Той обяви случващото се за “престъпна авантюра”, без да споменава конкретно разбунтувалите се бойци.

Путин заявява, че бъдещето на Русия е поставено на карта, като определя действията на бунтовниците като “удар в гърба”.

Той определи действията на ръководителя на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин удар с нож в гърба и предателство към страната.

“Прекомерни амбиции и лични интереси доведоха до предателство! Всички, които са подготвили въоръжен бунт, ще понесат неизбежно наказание”, обеща президентът.

Руският президент също така предупреждава за “неизбежно наказание” за тези, които разделят руското общество. И казва, че в столицата Москва и няколко други региона вече е въведен режим за борба с тероризма.

“Това, с което се сблъскваме сега, е предателство. Лични интереси доведоха до предателство на страната ни и на каузата, с която се борят нашите въоръжени сили”, заяви руският президент Владимир Путин на фона на действията на ръководителя на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин.

“Всички, които са тръгнали по пътя на предателството, ще бъдат наказани и ще бъдат подведени под отговорност. Въоръжените сили получиха необходимите заповеди”, допълни още руският лидер.

“Ще защитим руския народ и страната си от всичко, дори от вътрешното предателство, което се случи.

Тези, които бутат Русия към преврат, ще отговорят за действията си”, каза Путин и призна, че ситуацията е сложна в Ростов на Дон.

Пригожин призова военния министър Сергей Шойгу и шефът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов да отидат в Ростов и да се срещнат с него, иначе “ще блокираме град Ростов и ще се насочим към Москва”.

Във видео лидерът на частните бойци заяви, че те са поели контрола на военните обекти в града, включително летището.

Пълният текст на обръщението:

Обръщам се към тези, които с лъжа или заплахи са били вкарани в престъпна авантюра, които са тласнати на пътя на тежко престъпление – въоръжен метеж.

Русия води днес изключително тежка война за своето бъдеще, отблъсква агресията на неонацистите и техните господари.

Срещу нас е изправена на практика цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада.

Ние се борим за живота и безопасността на нашите хора. За нашия суверенитет и независимост. За провото да бъдем и да останем Русия – държава с хилядолетна история.

Тази битка, в която се решава съдбата на нашия народ изисква единението на всички сили, единство, консолидация и отговорност, когато настрана трябва да бъде отхвърлено всичко, което ни отслабва, всякакви разпри, от които могат да се възползват и се възползват нашите външни врагове, за да ни взривят отвътре.

И затова действията, които внасят разкол в нашето единство са предателство на своя народ, на своите бойни другари, които се сражават сега на фронта. Удар в гърба на нашата страна и нашия народ.

Именно такъв удар беше нанесен на Русия през 1917 година, когато страната водеше Първата световна война. Но ѝ откраднаха победата.

Интриги, сплетни, политиканство зад гърба на армията и народа се обърнаха в огромно сътресение, в разрушаване на армията и разпад на държавата, загубата на огромни територии.

В крайна сметка – трагедия и гражданска война.

Руснаци убиваха руснаци, братя – братя. А изгодата я извличаха различни политически авантюристи и чуждестранни сили, които делиха страната, късаха я на части.

Ние няма да позволим това да се повтори. Ще защитим и нашия народ, и нашата държавност от всякакви заплахи.

Реакции

Белият дом коментира ситуацията в Русия в кратко изявление, в което се казва:

„Наблюдаваме ситуацията и ще се консултираме със съюзници и партньори относно това развитие“, каза говорител на Съвета за национална сигурност.

Анонимен служител на американската администрация каза пред CNN, че САЩ третират думите на Пригожин като „повече от обикновена реторика“.

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че във връзка със ситуацията в Русия са проведени консултации, с това число със съюзниците в НАТО.

“Във връзка със ситуацията в Русия тази сутрин проведохме консултации с министър-председателя и Министерството на националната отбрана, както и със съюзниците.

Развитието на събитията отвъд нашата източна граница се следи непрекъснато“, каза президентът Анджей каза Дуда в Twitter.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts