| | | |

Първи подозрения: Къде изчезна Пригожин? Жив ли е? Денонощие на мълчание породи съмнения ВИДЕО

Местонахождението на лидера на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин е неизвестно от днес.

Той беше видян да напуска областния военен щаб в Ростов на Дон в събота вечерта.

В този смисъл се породиха съмнения относно това дали изобщо още е жив и дали е достигнал Беларус – такава бе постигнатата договорка между бившия готвач на Путин и президента на бившата съветска република Александър Лукашенко за край на опита за метеж.

Според споразумението, постигнато с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко, бойците от групировката “Вагнер” ще се върнат в базите си срещу гаранции за сигурност, а техният лидер Евгений Пригожин ще се премести в Беларус.

Той беше видян да напуска областния военен щаб в Ростов, на стотици километри южно от Москва, късно в събота в спортен автомобил, но местоположението му не е известно оттогава.

Бойците на “Вагнер” се изтеглиха от регионите Воронеж и Липецк, като местните власти казаха, че изтеглянето се извършва “без инциденти”.

Столицата Москва е тиха след споразумението за деескалация, с малко доказателства за повишена сигурност на улиците. Обявяването на понеделник за почивен ден остана в сила.

Чеченските специални сили, разположени в Ростовска област на Русия, за да противодействат на настъплението на групата наемници “Вагнер”, също се изтеглиха.

Специалните сили се връщат там, където са воювали преди, каза командирът Апти Алаудинов, цитиран от руските държавни медии

Коментар до неделя следобед не дойде и от беларуските власти, които да обяснят какво следва.

На този етап само руският президент направи своя първи коментар след оттеглянето на “Вагнер” – ето как продължава войната.

Припомняме, че късно в събота вечерта тежко въоръжените руски наемници се изтеглиха от южния руски град, след като спряха настъплението си към Москва съгласно сделката, сложила край на кризата.

Според самото споразумение бойците от групировката “Вагнер” ще се върнат в базите си срещу гаранции за сигурност, а техният лидер Евгений Пригожин ще се премести в Беларус.

Профилите на Евгений Пригожин в социалните мрежи са необичайно тихи от вчера вечерта.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts