| | | |

Кирил Петков: Бойко Рашков и Атанас Атанасов работят в тандем. Сглобката не е коалиция, тъй като…

30 години службите не са реформирани. Ще намерим консенсус реалната реформа да се случи, това е един от приоритетите

За съжаление отново чуждите служби трябва да открият, че имаме поредния шпионин в България.

Това заяви съпредседателят на “Продължаваме Промяната” (ПП) Кирил Петков в интервю по Нова телевизия по повод шпионския скандал около Руската църква у нас.

По думите правителството и в частност премиерът акад. Николай Денков много подкрепят българската православна църква.

“Видях, че някои се опитват да използват това правителство срещу църквата. Напротив, едно от първите решения на правителството беше да възстанови бюджетът на Рилския манастир, въобще работата с църквата е конструктивна.

Проблемът е когато чужди държави използват под прикритие ролята на човек, който трябва да вкарва надежда, любов към вярващите и да го използват за шпионин“, посочи още Петков.

Според него е пропуск на ДАНС, че служителите на Руската църква са експулсирани едва сега, а не по-рано.

“Ако днес вече знаем, че той е бил шпионин на руските служби, той е бил шпионин на руските служби от 5 години. Докато не заработят българските служби по истински начин, националната ни сигурност е под риск.

Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби”, посочи още Кирил Петков.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” даде анонс, че може да се отстъпи от идеята за сливане на ДАР и военно разузнаване, каквато идея лансира коалиционният му партньор Атанас Атанасов.

Припомняме, че Атанасов обяви миналата седмица, че има подкрепа на мнозинството, но тази седмица от ГЕРБ и ДПС се изказаха отрицателно и той хвърли оставката си като председател на комисията по службите в Народното събрание.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов е вдигнал червения картон с оставката си като председател на комисията по службите, но това не означава, че ПП/ДБ се отказват от реформа там.

Бившият премиер Кирил Петков не би се учудил генерал Атанасов да се върне в последствие на поста председател, като види, че реформата тръгне в правилната посока. А това е напълно възможно да стане под председателството на Бойко Рашков, тъй като Рашков и Атанасов работят в тази комисия в “тандем”.

Кирил Петков вярва, че следващата седмица отново ще седнем на масата на преговорите и ще се върнем в правилното русло на реформата”, макар и не с гигантски стъпки.

“ИТН са абсолютно деструктивни. То даже сега не мога да различа кои са от Възраждане и кои от ИТН.

На нас ни трябват 160 гласа за конституционната реформа”, заяви бившият премиер.

Въпреки че заяви “можете да ни наричате както искате”, Кирил Петков уточни, че “сглобката” не е коалиция, тъй като няма коалиционно споразумение и разпределение според него на местата в правителството.

Вярва обаче, че ще се спази споразумението между двете партии, че смяна на министри може да има след ротацията само със съгласието и на двете партии.

Петков намекна, че може да има сериозни промени в кабинета при ротацията и освен с нов премиер, да осъмнем и с някой и друг нов министър.

“Имаме ясна уговорка, че всеки министър, който трябва да бъде сменен, трябва да бъде в съгласие с двете партии и само тогава да бъде сменен. Надявам се уговорката да се спази”, заяви той.

“След КПКОНПИ шансът ни с Нидерландия се увеличи с много проценти. Миналата седмица бях в Австрия и говорих три часа с хора от там. Ще се борим от декември да сме в Шенген”, каза той.

“Това, което стана миналата седмица, ми даде възможност да мисля, че с огромни трудности, успяваме да отстояваме нашите приоритети”, добави той, имайки предвид гласуваното антикорупционно законодателство.

Той обясни, че при гласуването на антикорупционната комисия били премахнали голямата част от конфликта на интереси.

Петков припомни, че ще има “една независима комисия, която ще оценява всеки кандидат”. Става дума за номинационната комисия, в която влизат представители на няколко институции, включително ВКС.

“И на базата на тази оценка от външни експерти и неправителствения сектор ще се избират най-добрите”, убеден е Петков.

Според него политическото говорене нямало значение.

“Постигаме общите приоритети сравнително успешно. Но когато покажем повече добри резултати, че не сме предали приоритетите, стабилността става все по-добра с всеки добър резултат”, убеден е той.

“Имаме крайна точка – върховенството на закона, следващата голяма стъпка е върховенството на закона”, припомни лидерът на ПП.

Според него с промените в конституцията в съдебната власт и прокуратурата ще стане така, че независимо кой управлява политиката няма да има такова голямо значение.

“Това, което виждаме като заявка от ДПС е, че те подкрепят тези реформи. Те не са част от сглобката. Докато подкрепят нашите приоритети, не можем да се сърдим на техния пиар”, смята Петков.

За съжаление, така е направена нормативната реформа, че когато се искат 160 депутати, трябва да има 160 депутати, обясни лидерът на ПП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts